Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Русия започва отново да произвежда „Москвич”

Ще го прави в заводите „Рено” на руска територия, които държавата национализира

Москвич 408, 1968. Снимка: Уикипедия - Русия започва отново да произвежда „Москвич”

Москвич 408, 1968. Снимка: Уикипедия

Най-масовият социалистически автомобил „Москвич“ се завръща, след като Русия национализира заводите „Рено“ на своя територия, стана ясно от изявление на кмета на Москва Сергей Собянин пред руски медии.

Според Собянин първоначално ще бъдат произвеждани стандартни автомобили „Москвич“, но в бъдеще се предвижда да започне производство и на електромобили под тази марка.

Вторият по популярност руски автомобил след „Лада“ – „Москвич“ – е базиран на няколко чужди технологии от самото начало на автомобилостроенето в Русия. „Рено“ е третият автозавод, който ще произвежда руска марка с чужда, в случая – френска технология. През 1929 г. съветското правителство командирова свои представители в САЩ, за да изберат американски производител, който да организира масово производство на автомобили в СССР. Избраната компания е „Форд“. Именно с американска помощ е построен заводът в Москва. В същия този завод през 1947 г. започва производството на новата марка малолитражни автомобили „Москвич 400“. Този модел е бил разработен на основата на немския „Опел Кадет“ от 1938 г. и е бил произвеждан с трофейно оборудване, изнесено от Германия. Сега мощностите на „Рено“ ще бъдат основа на новия „Москвич“ на ХХІ век.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах