Русия започва подготвка за изпращане космонавти на Луната

Обявена е обществена поръчка за проучване на полет, както и за програма за изследване и усвояване на Луната

Марка с първия съветски луноход, който през 1970 г. успешно работи на повърхността на земния спътник десет месеца, през които измина 10 540 м. - Русия започва подготвка за изпращане космонавти на Луната

Марка с първия съветски луноход, който през 1970 г. успешно работи на повърхността на земния спътник десет месеца, през които измина 10 540 м.

„Роскосмос“ обяви търг за изследванията, необходими за изпращане на космонавти на Луната,  съобщава РИА „Новости“, позовавайки се на портала за обществени поръчки.

Държавната корпорация е готова да отпусне 373,4 милиона рубли (по-малко от 6 млн. долара) за проучване на възможностите за пилотирани полети до Луната и създаването на ключови елементи и технологии, гарантиращи безопасен престой и работа на космонавтите в окололунна орбита, както и на самия спътник. От изпълнителя се очаква и да предложи програма за изследване и усвояване на Луната.

Руската лунна програма ще се състои от три етапа, озаглавени „Излизане”, „Форпост” и „База”. И изследователската фаза, която започва сега, е наречена „Пасторал“.

Ръководителят на корпорацията Дмитрий Рогозин разказа за плановете за усвояване на Луната. Първото кацане трябва да се извърши през 2030 г. През февруари от института на „Роскосмос“ ЦНИИмаш посочиха, че първата руска експедиция ще се проведе през 2031 година. Според плановете, през 2032 г. на повърхността на спътника ще се достави луноход, чиито първи пътувания на по-дълги разстояния са предвидени за 2033 г. Изграждането на лунната база ще се случи в следващите две години.

На 15 юли ръководителят на Националната космическа агенция на САЩ Джеймс Брайдънстейн обяви, че НАСА е готова да подкрепи включването в американската програма за връщане на човека на Луната на всички страни, участващи в създаването и експлоатацията на МКС, включително Русия.

Преди това президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска НАСА да изпрати американци на спътника на Земята на всяка цена преди 2024 г. Както каза вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, „това е заявената програма на сегашната администрация. Първата жена и следващият мъж на Луната ще бъдат американци, които ще бъдат доставени от американски ракети от американска земя“.

Миналия месец списание „Тайм” излезе с първа страница, много подобна на първата страница от брой от 1968 г., посветен на покоряването на Космоса. На корицата от 1968 г. американски астронавт и съветски космонавт се надбягваха към Луната. Темата на броя беше определена като „Надпреварата към Луната“.

Кориците на сп. „Тайм“ от 1968-а и 2019 г.

В настоящия вариант героите са четирима: на преден план е китайски космонавт, следван от служител на компанията на Илон Мъск „SpaceX“. Зад тях се вижда астронавтът на аерокосмическата туристическа компания „Blue Origin“, следван от американския астронавт.

Киномания

В статията по тази тема в броя, озаглавена „Сражаващи се супердържави, конкуриращи се милиардери. За новата надпревара към Луната”, САЩ и КНР са определени като основните претенденти в активното покоряване на Космоса в близкото бъдеще.

Вижте още: АМЕРИКА ПРАЩА АСТРОНАВТИ НА ЛУНАТА ДО 20124 Г., ЗА ДА ОСТАНАТ ТАМ

ДС