Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руска роклегенда обсъди закона за обида на властта и обиди властта

Борис Гребеншчиков смята паметниците на Сталин за престъпление срещу човечеството

Въвеждането на закон за защита на властта от  критични коментари в интернет е знак за нейната слабост, твърди Борис Гребеншчиков от „Аквариум“. Снимка: РИА „Новости“ - Руска роклегенда обсъди закона за обида на властта и обиди властта

Въвеждането на закон за защита на властта от критични коментари в интернет е знак за нейната слабост, твърди Борис Гребеншчиков от „Аквариум“. Снимка: РИА „Новости“

Фронтменът на група „Аквариум“ Борис Гребеншчиков (известен сред феновете и като БГ) сподели отношението си към приетия през март Закон за обида на властта в интервю за изданието „Тайга-Инфо“. Музикантът смята, че въвеждането на такъв закон е знак за слабост на представителите на властта.

„Този закон само показва, че те наистина са станали за посмешище. Налага им се да приемат закон, за да не ги обиждат? Ами, това наистина е смешно“, каза творецът.

Вижте още: СОЛИДНИ ГЛОБИ И ЗАТВОР В РУСИЯ ЗА ОБИДА В ИНТЕРНЕТ КЪМ ВЛАСТТА

Гребеншчиков се изказа и за новия паметник на Сталин, поставен в Новосибирск.

„Да се издигне такъв паметник е престъпление срещу човечеството“, заяви изпълнителят и добави, че такива инициативи от страна на политиците не могат да се толерират.

На 18 март президентът на Русия Владимир Путин подписа закон за блокиране на материали в интернет, обидни за обществото, органите на властта и държавните символи. В същия ден държавният глава подписа и документ за „блокиране на фалшивите новини“. И двата закона предвиждат големи глоби за нарушителите.

По-рано през март стана известно, че членовете на Комунистическата партия на Руската федерация в Новосибирск са се споразумели с общинските власти за поставянето на паметник на Сталин в града. През ноември 2018 г., след отказа на градската управа да увековечи съветския лидер, комунистите поискаха разрешение да издигнат паметник на Сталин до 9 май 2019 г. със собствени средства.

https://youtu.be/_Pj5PMr6sKY

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС