POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руската доктрина: не умеем да живеем, но можем да научим на това и другите

С войната срещу Украйна и цензурата в Русия в Страната на Путин се завърнаха вицовете и езоповият език

Да се смее над собственото си нещастие, е по силите само на умния. Да се смее над нещастието на другите, е по силите само на злодея. Колаж: Валдес Радев - Руската доктрина: не умеем да живеем, но можем да научим на това и другите

Да се смее над собственото си нещастие, е по силите само на умния. Да се смее над нещастието на другите, е по силите само на злодея. Колаж: Валдес Радев

От съветски времена се знае, че в най-големия мрак на тоталитаризма се раждат най-светлите вицове. В Русия днес се възражда онова народно волнодумство, което сякаш бе изчезнало след краха на СССР. Войната в Украйна, кризата в самата Русия, санкциите и постковидното време станаха за пореден път почва за поява на нови, неразказвани преди анекдоти. Някои от тях са осъвременени съветски шеги, но несъмнено езоповият език отново е на почит.

„Всички постапокалиптични филми от днес да се приемат за инструкция“, обявиха руснаци още на 24 февруари, началото на войната, с типично руско чувство за хумор.

Повечето от вицовете се разпространяват в социалните мрежи. Тъй като в Русия цензурата е вездесъща и вече има хора, обвинени в „дискредитация на армията“ за публично публикуване на неудобно мнение, количеството им в руския сектор на интернет не е голямо. Но изобилието от теми и посоката на остроумието са огромни.

Самата цензура също е обект на присмех:

„За несъответствие с официалните източници реалността е обявена извън закона“.

Или този не съвсем благопристоен анекдот:

– Защо те арестуваха?
– Написах на оградата дума от три букви.
– Онази, която започва с Х?
– Не, МИР.

По улиците на големите градове в продължение на месеци арестуват хора дори за цитати от Толстой и самия Путин. Вероятно точно това е довело до раждането на тази шега:

„С цел привеждане към изискванията на Роскомнадзор книгата на Лев Толстой „Война и мир“ вече ще се издава под името „Специална операция и държавна измяна“.

Руснаците горчиво осмиват всичко – от ежедневието си до проявите на президента. Само ден след обявяването на частична мобилизация, в Русия вече се появи популярен виц:

– Здравейте! Имате повиквателна!
– О, така ли? Аз съм извън политиката. С кого воюваме?
– С фашистите.
– А против кого?

Акция! Обмени син по изгоден курс. Един син – 7 млн. рубли (110 хил. евро) и подарък „Лада“. Количествата са неограничени.

Отношението на властта към обикновените хора е разкрито безпощадно в афоризма:

„Ако ви казват, че живеете във велика империя, не бързайте да се радвате: в Рим най-много са били робите“.

И надеждата е някак горчиво-сардонична:

„Когато ви се струва, че не е останала никаква надежда, спомнете си за омарите, които са чакали да бъдат сготвени в аквариума на „Титаник“.

С най-много хумор руснаците посрещат санкциите и обедняването си.

– О! Долар по 75 рубли! Продавате ли го?
– Не, показвам го.
– Красив е.

Самоиронията им е на ниво, дори когато се очертава скоро да нямат самолетна връзка със света заради недостиг на резервни части:

„Спряхме стотици самолети и скоро ще съкратим наполовина авиопарка си. А вие какво направихте за борба с глобалното затопляне, англосаксонци?“

Обобщението на тази ситуация също е афористично:

„Руската доктрина: не умеем да живеем и можем да научим и другите“.

Одиозната фигура на Путин също е дразнител за зевзеците. За президента на Русия има цял многотомник вицове. Един от особено остроумните споменава жаждата му за дълголетна власт:

„Беларусите поне имат надежда, че един ден президент ще стане синът на Лукашенко – Коля. А Путин няма синове, затова ще управлява Русия вечно“.

Сравняват го с приказни герои:

„Чели ли сте „Вълшебникът от Изумрудения град“? Книгата, в която самоизбран управник задължава хората да носят специални очила, разкрасяващи действителността. Приема посетители, като спазва огромна дистанция. Колко екстремистка книга…“

Народният присмех попада и върху олигарсите, вярната путинова клика.

Учителят: – Как се наричат тези, които изземат парите от държавата и ги носят в богати страни, където ги харчат безогледно?
Ученикът: – Чуждестранни агенти?
Учителят: – Двойка! Наричат се патриоти. Чуждестранни агенти са тези, които вкарват пари в страната и ги харчат тук.

Дават си сметка и какво е състоянието на бизнеса в страната, кой печели и кой живее в мизерия:

„Ако един ден газът в Русия свърши, „Газпром“ ще може още цяла година да отоплява страната, само като гори спечелените пари“.

Недоверието у руснаците към твърденията на пропагандата проличава и в анекдоти като този:

„Най-популярният въпрос след пресконференцията на Путин е къде се намира тази прекрасна Русия и как да попаднем там?“

Но когато е смешно, макар да звучи трагично, не винаги е безнадеждно:

Путин говори пред народа:
– Граждани, във връзка със санкциите на Запада трябва да затегнем коланите и да работим повече!
Глас от тълпата:
– Ще работим на две смени!
– Благодаря ви, вие сте истински руски патриот! – отговаря Путин и продължава:
– Ще трябва да се откажем от западните стоки и удобства.
– Ще работим на три смени!, пак се провиква гласът от публиката.
– Благодаря ви, вие сте изключителен патриот. А къде работите? – пита Путин.
– В моргата.

Отношението на руснаците към Русия е много сложно – те обичат страната и народа си, но прекрасно разбират колко е особена народопсихологията им и разказват това във вицове като този:

Конкурс за най-добър касоразбивач между Русия, Германия и САЩ. Условието е: За минута се изгася светлината и за това време участниците трябва да отворят сейф и да измъкнат парите от него. Ако го направят, парите са техни.
Американците се провалят с отварянето.
Германците за минута отварят сейфа, но не успяват да вземат парите.
Идва редът на руснаците. Гасят светлината, засичат минута. Времето минава, съдиите се опитват да светнат, но неуспешно. Чува се гласът на един от руския отбор:
– Ваня, току-що спечели 100 милиона долара. За какво ти е тая крушка?

Вицовото обобщение на цялата история на Русия обяснява всичко – и мотивите на Путин, и отношението на масата руснаци към войната в Украйна, и странната причина те да не са част от цивилизования свят:

„Русия има заклети врагове – това са страните, в които хората живеят по-добре, отколкото руснаците. И с всяка година тези врагове стават все повече“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg