Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руската дума на 2022 година е „наследство“

Целенасочено са избегнати думи с политическа и военна тематика

Детски фолклорен състав от Москва представя традиционни ритуали, част от културното наследство на Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Руската дума на 2022 година е „наследство“

Детски фолклорен състав от Москва представя традиционни ритуали, част от културното наследство на Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Наследство“ е руската дума на 2022 г. според държавния институт за руски език „Александър Пушкин“, съобщава „Комерсант“. От института отбелязват, че целенасочено са изключили от подборката думите, свързани с политическа и военна тематика, „за да намерят дума с позитивно звучене и обществена подкрепа“.

„Живеем в неспокойно време и особено сега изглежда важна идеята за преосмисляне на историческото минало с всички негови грешки и успехи, за да разберем пътя, по който да се движим“, се казва в основанието за избора.

Данните за определяне на думата са взети от руската търсачка Яндекс и няколко руски бази данни. Според тях през 2022 г. са публикувани 1 071 509 текста, в които се съдържа думата „наследство“. На първо място сред търсенията са „културно наследство“, „обект на наследство“, „наследството на Русия“.

През 2021 г. за дума на годината в Русия беше избрана „спътник“, а през 2020-a – „самоизолация“ и „зануляване“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg