Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Руската Дума със списък на 142 „непокорни“ творци, които дa бъдaт нaкaзaни

Срещу всяко име стои уточнение „мълчи“ или е „против“ войнатa в Укрaйнa

Руският актьор Данила Козловски (вдясно) като княз Олег от Новгород в шестия сезон на сериала „Викингите“   - Руската Дума със списък на 142 „непокорни“ творци, които дa бъдaт нaкaзaни

Руският актьор Данила Козловски (вдясно) като княз Олег от Новгород в шестия сезон на сериала „Викингите“

С уволнение и публично разкаяние трябва да бъдат наказани 142 видни творци и общественици в Русия зaрaди  отношението си към войнaтa в Укрaйнa. Списъкът е съставен от парламентарната „Група по разследване на антируска дейност ГРАД“, която съществува отскоро и на първото си заседание на 3 август е представила имената на „непокорните“, съобщава порталът „Нюз.ру“.

Сред неудобните са политици, журналисти, продуценти, режисьори, театрални ръководители и бизнесмени. Срещу името на всеки в списъка стои уточнение: „мълчи“ или е „против“ войнатa в Укрaйнa.

Според депутата от Държавната Дума Дмитрий Кузнецов списъкът е направен въз основа на „уточнените от ГРАД действащи състави на експертните съвети от Фонда за кино и наградата „Голяма книга“.

Сред изброените са режисьорът Фьодор Бондарчук, син на Сергей Бондарчук, който в момента е председател на Управителния съвет на „Ленфилм“ (отбелязан с „мълчи“), актьорът Данила Козловски, познат на българската публика от сериала „Викингите“ (отбелязан с „против“), продуцентът Александър Роднянски („Левиатан“ и „Нелюбов“), отбелязан с „против“, и много други.

„Редица дейци на културата заминаха извън Русия след началото на специалната военна операция – заявява пред медиите Дмитрий Кузнецов. – Някои се върнаха бързо, други няма да се върнат тия дни. Смятам, че трябва да ги превъзпитаме всички, като им организираме например пътуване до Донбас. След това те са длъжни публично да се покаят, че не са били прави, когато са критикували спецоперацията. Или да бъдат уволнени.“

Парламентарната група ГРАД според официалното ѝ представяне в сайта на партия „Справедлива Русия“ има за цел „да изнася факти за дейци на културата, споделящи позицията на враждебни и неприятелски страни към Русия, и да привлича към тях вниманието на държавните органи“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах