Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Руската естрада с еврейски корени?

Ръководителят на „Хор Турецкий“ подкрепя твърдението си с примери

Михаил Турецки пред своя „Хор Турецки“ - Руската естрада с еврейски корени?

Михаил Турецки пред своя „Хор Турецки“

Ръководителят на „Хор Турецкий“ Михаил Турецкий смята, че руската естрада е тясно свързана с еврейската религиозна музика. Той разказва за това в интервю, публикувано в „Российская газета“, предава агенция „Интерфакс“.

„Сега ще изкажа бунтовна мисъл: практически цялата съветска песенна класика и съвременната руска естрада произхождат от еврейската религиозна музика“, отбелязва Турецки.

Той напомня, че авторите на най-популярните в СССР песни и маршове са все поети и композитори като братя Покрас („Красная Армия всех сильней“), Исак Дунаевски („Моя Москва“), Венямин Баснер („С чего начинается Родина“), Ян Френкел („Журавли“), Оскар Фелцман („Ландыши“), Марк Бернес („Темная ночь“).

„Надявам се, че никой няма да се обиди от това изброяване. За мен е важно да разбираме откъде растат корените на нашите музикални традиции“, добавя музикантът.

Михаил Турецкий е основател и продуцент на музикалните колективи „Хор Турецкий“ и SOPRANO. През 2010 г. той получи званието Народен артист на Русия.

Марк Бернес изпълнява една от най-хубавите си песни „Темная ночь“ във филма „Двама бойци“ (1943).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах