POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руската музика и литература забранени в Украйна със закон

Забраната няма да засегне класическата музика, както и литературата отпреди разпада на СССР

Диригентът Валери Гергиев е един от откритите пропагандатори на политиката на президента Владимир Путин. За лоялността си Гергиев получи орден за заслуги към отечеството на церемония в Кремъл от 2016 г. Снимка: ЕПА/ГНЕС - Руската музика и литература забранени в Украйна със закон

Диригентът Валери Гергиев е един от откритите пропагандатори на политиката на президента Владимир Путин. За лоялността си Гергиев получи орден за заслуги към отечеството на церемония в Кремъл от 2016 г. Снимка: ЕПА/ГНЕС

Украйна прие два закона срещу руската култура в опит да ограничи пропагандата чрез литература и музика. Върховната Рада гласува закон за налагането на строги ограничения на руската музика, изпълнявана и създавана от хора, които вече са имали или са получили руското си гражданство след 1991 г., съобщава Би Би Си. Тоест законът няма да засегне класическа музика като произведенията на Шостакович и Чайковски например.

Творците, които са изразили критика към войната в Украйна, може да кандидатстват за опрощение от закона, уточняват от парламента. Подава се молба до службите за сигурност, в която се заявява, че подписаният подкрепя суверенитета и целостта на Украйна, призовава Русия незабавно да прекрати агресията срещу Украйна и няма да предприема никакви действия в противовес със заявеното в декларацията.

Вторият закон е насочен към литературата и ограничава вноса на книги от Русия, Беларус и окупираните руски територии. Изключения се допускат само за книги на руски граждани, които се откажат от руския си паспорт и приемат украинско гражданство. Забраната важи само за автори, които са били руски граждани след разпада на СССР, отбелязва „Гардиън“, тоест класиката, както и при музиката, не подлежи на санкции.

Голяма част от населението в източна и южна Украйна е силно исторически свързана с Русия и говори руски като майчин език. Войната обаче постави ярка разделителна линия и накара много украинци да се разграничат изцяло от руската култура.

Законът за музиката забранява руските песни да звучат или да бъдат изпълнявани по телевизията, радиото, училищата, градския транспорт, хотели, ресторанти, кина и други публични пространства. „За“ са гласували 303 от общо 450 депутати. Според подкрепилите го забраната „ще сведе до минимум риска от евентуална враждебна пропаганда чрез музика в Украйна и ще подпомогне производството на национални музикални продукти“.

Заедно със закона за забрана на руската музика депутатите са приели и увеличаване на квотата за украинска музика в общественото радио от 35 на 40%, съобщават украинските медии.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90