Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руската музика ще бъде забранена в Украйна

Въвеждат се и задължителни квоти за радио и тв предавания на украински език

Филип Киркоров е от изпълнителите и авторите на песни, които няма да звучат в Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Руската музика ще бъде забранена в Украйна

Филип Киркоров е от изпълнителите и авторите на песни, които няма да звучат в Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската музика ще бъде забранена на публични места, по радиото и телевизиите в Украйна. Това гласи текстът на законопроект, внесен във Върховната Рада от партията на Зеленски „Слуга на народа“, съобщават украинските медии.

Забраната няма да засегне онези руски изпълнители, които публично се обявиха против войната, започната от Русия на територията на Украйна.

Шефът на подкомисията по въпросите на музикалната индустрия към украинския Парламент Александър Санченко уточнява, че законопроектът има две основни цели:

„Той изцяло и безсрочно ще ограничи присъствието на руски артисти в украинското пространство, ще забрани публичното изпълнение на руски песни, включително по радиото и телевизията. На второ място ще помогне за увеличаване на украинското музикално съдържание заради увеличение на квотите за радиото, а и заради въвеждането на понятието „национален музикален продукт“, който в бъдеще ще бъде поддържан чрез грантове от Украинския културен фонд“.

Списъкът на определените като „национален музикален продукт“ ще се попълва и поддържа от Съвета за национална безопасност и отбрана.

Според законопроекта делът на песните на украински език ще се увеличи до 40% в радиостанциите, а 75% от телевизионните предавания, новинарските и публицистични блокове и шоу програми ще трябва да се водят на държавен (украински) език.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg