Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Руската църква: Да се съобразим с тези, за които Ленин е светец

Рано или късно тялото на този човек ще бъде погребано, въпросът е кога и как, коментира висш руски духовник

Церемония за 96-ата годишина от смъртта на Ленин пред неговия мавзолей на Червения площад в Москва с участието на руски комунисти. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Руската църква: Да се съобразим с тези, за които Ленин е светец

Церемония за 96-ата годишина от смъртта на Ленин пред неговия мавзолей на Червения площад в Москва с участието на руски комунисти. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската църква иска да се съобрази с хората, за които Ленин е светец. Това става ясно от изказването на митрополит Иларион, началник на синодалния отдел за външни връзки към Руската православна църква, пред телевизионния канал „Русия 24”. Според РПЦ въпросът с погребението на балсамираното тяло на Ленин трябва да бъде решен много внимателно, за да не се получат противоречия в обществото.

„Не се и съмнявам, че рано или късно тялото на този човек ще бъде погребано. Друг е въпросът кога трябва да стане това и при какви обстоятелства”, заяви Иларион.

Личното му мнение е, че мястото на Ленин не е на Червения площад заради започналия по време на неговото управление червен терор и репресии, но е ясно, че има хора, за които това тяло е свещено.

„Ако сега тялото на Ленин бъде изнесено от музея, това ще бъде посегателство върху вярата на хората, за които тялото на Ленин е светиня”, смята представителят на РПЦ.

Мнението на руската църква е, че трябва да се внимава с начина, по който тази „светиня” ще бъде изнесена от мавзолея.

Вижте още: КОНКУРС В МОСКВА ЗА КАКВО ДА СЕ ИЗПОЛЗВА МАВЗОЛЕЯТ НА ЛЕНИН

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах