Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руската църква е българска собственост, смята Прокуратурата

До месец МРРБ ще реши дали да заведе дело

През септември 2023 г. Руското посолство затвори храма „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София, след като България изгони настоятеля му заради шпионаж. Снимка: Антония Георгиева/БГНЕС - Руската църква е българска собственост, смята Прокуратурата

През септември 2023 г. Руското посолство затвори храма „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София, след като България изгони настоятеля му заради шпионаж. Снимка: Антония Георгиева/БГНЕС

България трябва да заведе дело за собствеността върху софийския храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, известен като Руската църква, смята Прокуратурата, цитирана от БНР.

Временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов е предал на регионалния министър Андрей Цеков 4 тома документи, в които се съдържат доказателства, че българската държава е собственик на храма, въпреки нотариалния акт, издаден през 1997 г. в полза на Русия.

Работилите по случая прокурори са издирили редица документи, включително и нотариалния акт, съставен по молба на посланика на Русия въз основа на крепостен акт от 7 ноември 1898 година, в Държавния архив.

Установено е, че местната власт в София е дарила дворно място на руското дипломатическо агентство, но не са открити доказателства за преминаването на правата между отделните държавни образувания от Руската империя в лицето на руското Царско дипломатическо агентство до Руската федерация в лицето на посолството ù.

Проверката не е намерила данни за това, че руската или съветската държава са влагали средства в Руската църква:

„Установили сме освен това, че след като храмът е пострадал от бомбардировките по време на Втората световна война, две трети от дължимите суми за възстановяването са в тежест на българската държава и само една трета – в тежест на Съветския съюз. Не сме намерили документи за това, че от съветска страна са изпълнени тези задължения“, казва Виктор Малинов, завеждащ отдел „Надзор за законност“ във Върховната административна прокуратура, цитиран от БНР.

Министерството на регионалното развитие ще прегледа документите и до един месец ще излезе със становище дали ще бъде заведено дело, се казва в съобщението на националното радио.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС