Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руската църква приравни Путин с архангел Михаил

В текста на молитвата, която военните свещеници пеят на фронта, руският президент е наречен „мъжествен архистратиг и боголюбив Владетел Руски”

Руският патриарх Кирил установи ред, при който за здравето на Путин вярващите трябва задължително да се молят два пъти в годината. Снимка ЕПА/БГНЕС - Руската църква приравни Путин с архангел Михаил

Руският патриарх Кирил установи ред, при който за здравето на Путин вярващите трябва задължително да се молят два пъти в годината. Снимка ЕПА/БГНЕС

Руската православна църква нарича официално Путин архистратиг и предводител на небесното войнство – титла, която в православието е отредена на архангел Михаил като водач на ангелите. Новото определение за руския президент е фиксирано във военните молитвеници, показа руският православен тв канал „Спас”.

В текста на молитвата, която военните свещеници пеят на фронта, руският президент е наречен „мъжествен архистратиг и боголюбив Владетел Руски”. Във военната молитва има още странни нововъведения – там се казва, че „Богородица кръвта Си проливаше за нас на полето на битката”.

През октомври 2022 г. руският патриарх Кирил установи ред, при който за здравето на Путин вярващите трябва задължително да се молят два пъти в годината – на рождения му ден на 7 октомври и на следващия ден, когато се празнува светецът Сергей Радонежки. В утвърдените от патриарха молитви Путин е наречен със собствено и бащино име – в Руската империя така са били споменавани в молитвите царете. Текстовете не предполагат изобщо смяна на личността, споменавана като глава на държавата – утвърдени са само с имената на Путин.

Само преди 12 години, през 2010 г., представители на РПЦ казаха, че е невъзможно да се пригодят молитви за президента като за император .

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90