Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Руски актьор от Холивуд: Русия се връща към киноиндустрията на СССР

Александър Кузнецов, Хелмут от „Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор“, разказва за „суперцензурата” в руски вариант

Александър Кузнецов като Хелмут във „Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор“. Снимка: Детайл от постер на филма - Руски актьор от Холивуд: Русия се връща към киноиндустрията на СССР

Александър Кузнецов като Хелмут във „Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор“. Снимка: Детайл от постер на филма

В Русия е почти невъзможно да се снима кино, заяви в интервю пред британското издание „Schön!” руският актьор Александър Кузнецов, изиграл ролята на Хелмут във филма „Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор“. Кузнецов, който е роден в Крим, е известен и награждаван актьор в Русия. Снимал се е във филми на Кирил Серебренников, Константин Богомолов, Александър Горчилин.

Според Кузнецов руската система за производство на филми и сериали е много различна от западната. Той подчертава, че това се забелязва особено по отношение на цензурата, която той нарича „свръхцензура”. Държавата се намесва във всеки етап от създаването на филма и особено при монтажа.

„С това – казва Кузнецов, – са се опитвали да се борят много представители на руската киноиндустрия, но безуспешно.

Според него в момента е практически невъзможно да се създава кино в Русия заради черните списъци с актьори и режисьори, които са се обявили против войната, но и заради стопроцентовия контрол върху филмите от „някакви киноексперти”.

„Ако искаш да направиш нещо в Русия, ти си длъжен през цялото време да пазиш пълна тишина. Сега всеки филм на 100% се контролира от държавни „киноексперти” на всеки етап от производството. Така че колкото по-повърхностен и неясен е вашият филм, толкова повече шансове има да бъде завършен и излъчен. Връщаме се към киноиндустрията от епохата на СССР, където невероятно талантливи и  умни хора снимат тъжни, безопасни, визуално формални филми, прикривайки свободомислието си и опитвайки се да го замаскират добре, за да не бъдат заловени”, казва Кузнецов и завършва с думите, че това е много забавно, но съвсем не е онова, което иска за себе си в киното.

Междувременно Асоциацията на собствениците на кинотеатри в Русия заяви, че след около 2 месеца 50% от киносалоните в страната ще бъдат затворени, а приходите ще паднат с 80%. В съобщението на асоциацията се казва, че именно кинотеатрите са гарант за създаване на качествено кино.

Филмът „Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор“ с участието на Александър Кузнецов няма да бъде излъчен в Русия заради наложените санкции.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах