Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Руски артисти търсят кръв за арт инсталация

Компресор изтласква през тръбички кръвта, за да изпишат цензурирани текстове на песни

Всеки посетител на изложбата „Черен хоризонт“ може да дари до 200 мл кръв. Снимка: Ерик Булатов и Андрей Молодкин - Руски артисти търсят кръв за арт инсталация

Всеки посетител на изложбата „Черен хоризонт“ може да дари до 200 мл кръв. Снимка: Ерик Булатов и Андрей Молодкин

Двама руски артисти измислят нестандартен подход да ангажират вниманието на публиката – Ерик Булатов и Андрей Молодкин призовават хората да дарят кръв, която ще бъде използвана за арт инсталация. Кръвта им ще стане част от изложбата „Черен хоризонт“, фокусирана върху темите за цензурата и прогандата. Експозицията бе открита на 9 февруари в галерия BPS22 в Шарлероа, Белгия, и може да бъде разгледана до 19 май.

Всеки посетител на „Черен хоризонт“ може да дари кръв, която ще бъде замразена и по-късно изтласквана през тръбички с компресор, разказва „Гардиън“. Тръбичките ще бъдат подредени така, че да образуват текстове на песни от забранения „черен списък“ на правителствата от различни държави.

„Като кърваво караоке е – казва 53-годишният артист. – Програмата ни търси текстове на песни, които са били цезурирани. След това хората могат да дойдат и да дарят кръв за изречението, което най-много ги привлича.“

Стандартното дарение е не повече от 200 мл кръв, разяснява той. „Кървавото караоке“ ще бъде изложено близо до 8-метрова скулптура на Булатов, прочут концептуален артист в Русия. Скулптурата е съставена от букви и гласи на руски „Все не так страшно“ (Нищо не е толкова страшно). Мотото трябва да предизвика посетителите на галерията в Шарлероа да се отърсят от влиянието на пропаганда и цензура, обяснява Булатов.

„Съзнанието ни бива манипулирано от пресата и от политическите актьори, в резултат на това се озоваваме в много трудна ситуация, чувстваме се като в капан“, казва артистът, член на групата от 60-те „Сретенски булевард“, която от години използва похвата на контраст между текст и изображение.

Ерик Булатов, „Нищо не е толкова страшно“. Снимка: Ерик Булатов и Андрей Молодкин

Акцията с кървавите текстове не е критика към цензурата в конкретна държава, подчертават те. Булатов например критикува както Русия, така и Европа:

„Пропагандата идва отвсякъде. Европа се опитва да отблъсне Русия като враг. Но не е сигурно, че това притеснява Путин. То само му помага да бетонира властта си, защото изглежда така, сякаш Русия е заобиколена от врагове. В крайна сметка страда само народът“.

И двамата се надяват изложбата да има добър отзвук в Русия и в Европа.

„Не виждам голяма разлика между последните поколения млади хора в Париж, Лондон, Москва…“, коментира Молодкин.

А Булатов добавя:

„Има колосална разлика между това какво се е случило в Русия в съветския период и какво се случва сега. Докато границите са отворени, съветското време няма да се върне“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах