VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Картина, незаконно осъдена за екстремизъм

Цензура срещу сатиричното платно на Вася Ложкин „Великата прекрасна Русия“

„Великата прекрасна Русия“, призната със съдебно решение за екстремистка. - Картина, незаконно осъдена за екстремизъм

„Великата прекрасна Русия“, призната със съдебно решение за екстремистка.

Московският предприемач и меценат Алексей Ходорковски е обжалвал решение на съда, признал за екстремистка картината на Вася Ложкин (псевдоним на художника Алексей Куделин) „Великата прекрасна Русия“, съобщава руското издание „Ведомости“, позововайки се на адвоката на бизнесмена, Дамир Гайнутдинов.

От 2010 г. Ходорковски е собственик на правата върху картините на Ложков. Миналата седмица той научил, че в края на януари, 2016 г., районен съд в Новосибирск е признал картината „Великата прекрасна Русия“ за екстремистка. Ходорковски смята, че решението на съда е незаконно и е подал молба то да бъде отменено, тъй като за делото не са били уведомени нито автора на картината, нито собственика на правата над нея. А приетото решение непосредствено засяга неговите права и интереси.

Предприемачът разказва, че е започнал да откупува всички нови картини на художника от 2011 г., а след товла е решил да се заеме е с популяризацията на неговото творчество:

Точно сега смятам да предложа „Великата прекрасна Русия” във вид на ламинирана карта“ – разказва бизнесменът. Според него произведението на художника „илюстрира нашия егоцентризъм, псевдопатриотизъм и ксенофобия“.

Вася Ложкин

Вася Ложкин

Платното на Ложкин представлява карикатура на руският национализъм. Художникът е изобразил картата на Русия и граничещите с нея страни, на които вместо имената на държавите са изписани обидни изрази, а Руската федерация е обозначена като „Великата прекрасна Русия“.

Седмица по-рано  (на 25 октомври) сайтът фонтанка.ру съобщи че жител на Санкт-Петербурга е бил викан на разпин в полицията, след като качил на личната си страница в социалната мрежа „ВКонтакте“ същата картина на Вася Ложкин. Там му обяснили, че съд в Новосибирск е признал картината за екстремистска.

Вася Ложкин е руски художник, автор на сатирични картини, изобразяващи Русия, а също и музикант, лидер на групата „Вася Ложкин и какие-то люди“ („Вася Ложкин и някакви хора“).

Вижте още: ВАСЯ ЛОЖКИН – ГОЛЕМИЯТ ХУДОЖНИК, КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА РИСУВА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС