Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Руски декан неволно сравни руската култура днес с германската при Хитлер

Тимофей Сополев вярва, че „радикалните стремежи на някои персони на Запад“ скоро ще отминат

Владимир Путин, изобразен като Адолф Хитлер, е един най-популярните антивоенни лозунги по света от началото на руската инвазия в Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Руски декан неволно сравни руската култура днес с германската при Хитлер

Владимир Путин, изобразен като Адолф Хитлер, е един най-популярните антивоенни лозунги по света от началото на руската инвазия в Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Никой не отмени немската култура през Втората световна война“, оплака се от отношението към руската култура деканът на музикалния факултет в най-големия руски университет по изкуствата ГИТИС Тимофей Сополев.

В интервю за изданието „Ридус“ той изразява убедеността си, че руската култура няма да „пропадне“ заради нейната „отмяна на Запад“, но би било добре, ако нямаше конфронтация.

Неволното признание, че Русия е аналог на хитлеристка Германия, идва заедно с примирителното пожелание на Сополев да се поддържа общуване и обмен и че „отмяната“ няма да продължи дълго.

„Не помня – казва роденият през 1960 г. Сополев – да са поставяли под забрана Йохан Гьоте. Според мен културата е път към взаимно разбиране, към възстановяване на доброжелателни отношения. С времето, вярвам, всичко ще се нареди. Радикалните стремежи на едни или други персонажи на Запад след известно време ще отминат.“

По данни на руската социологическа агенция ВЦИОМ 73% от руснаците вярват, че не трябва да се въвеждат огледални мерки за отмяна на западната култура в Руската федерация.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90