Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руски диригент, нарекъл Путин „малоумен политик“, дирижира Софийската филхармония

Михаил Плетньов представя програма с Глазунов и Чайковски

Михаил Плетньов днес ръководи Международен оркестър „Рахманинов“. Снимка: Софийска филхармония - Руски диригент, нарекъл Путин „малоумен политик“, дирижира Софийската филхармония

Михаил Плетньов днес ръководи Международен оркестър „Рахманинов“. Снимка: Софийска филхармония

Диригент, възпрепятстван да работи в Русия заради острата си позиция против войната в Украйна, ще ръководи Софийската филхармония тази седмица. Михаил Плетньов ще гостува на първия ни оркестър на 16 юни. Солист на концерта ще бъде талантливият тромпетист Щефан Планк.

Пред публиката в Зала „България“ Плетньов ще представи прелюд из сюитата „От Средновековието“ от Александър Глазунов и Симфония „Манфред“ в си минор от Пьотър Илич Чайковски. В програмата той е подбрал и композирания от него Концерт за тромпет и оркестър.

Михаил Плетньов е роден в Архангелск в семейство на музиканти и отрано демонстрира големи заложби. На 13 години е приет в Централното музикално училище към Московската консерватория „П. И. Чайковски“ в класа на Евгений Тимакин. След това постъпва в Московската консерватория, където учи композиция при Алберт Леман и пиано при Яков Флиер. През 1977 г. печели Всесъюзния конкурс в Ленинград, а на следващата година 21-годишният Плетньов получава златен медал на VI Международен конкурс „Чайковски“, което привлича вниманието на целия музикален свят.

Вратите към световната сцена се отварят широко пред него, година по-късно той дебютира в САЩ и получава шанс да работи с големи диригенти като Клаудио Абадо, Бернард Хайтинк, Зубин Мета.

Кариерата му прави рязък завой през 2022 г. след решението на Путин да нападне Украйна. Реакцията на Плетньов е остра и през септември 2022 г. в интервю за хърватския „Вечерний лист“, проведено в Сплит, той казва:

„Кой започва войни? Само малоумни политици. Нито един нормален човек не харесва войната. Политиците използват пропаганда и манипулация за собствените си цели, разбира се, не за нашето благо“.

В същия разговор Плетньов споделя, че договорът му като главен художествен ръководител на основания от него Руски национален оркестър е бил прекратен с аргумент, че диригентът няма „плътен творчески контакт с него“, защото от години живее в Швейцария. Това обаче не го спира и Плетньов основава Международен оркестър „Рахманинов“ с участието на 18 членове от стария оркестър и музиканти от Източна и Западна Европа.

Тромпетистът Щефан Планк работи с оркестри като Виенската филхармония и Виенския симфоничен оркестър. В „Музикферайн“ той е излизал със солова програма, съставена от негови авторски композиции, и е представил свой новоразработен и патентован инструмент: тромпет с четири пистона. Концертната му дейност включва събития с Филхармоничния оркестър на Грац, както и участия в международни фестивали като органния фестивал в Опава, Чехия.

Планк е завършил Университета за музика и сценични изкуства във Виена, където е учил при проф. Джоузеф Помбергер и проф. Мартин Мюлфелнер. Участвал е в майсторски класове при проф. Бо Нилсон, проф. Карол Доун Райнхарт и проф. Хакан Харденбергер.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg