Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Руски драматург привлечен от наш театрален „Спам“

Николай Коляда пристига за премиерата на спектакъла „Кокошка“, кръстоска между негови и на Чехов текстове

Стефан Здравески, Николай Коляда и Ана Батева (отляво надясно) ще се срещнат в София през септември. Снимка: Личен архив - Руски драматург привлечен от наш театрален „Спам“

Стефан Здравески, Николай Коляда и Ана Батева (отляво надясно) ще се срещнат в София през септември. Снимка: Личен архив

Спамът в социалните мрежи няма добра репутация, но една българска театрална трупа смята да „спами“ зрителите с представления, посветени на обществените проблеми. Първият спектакъл на новото арт сдружение „Spam Studios“ си нарича „Кокошка“ и ще бъде представен пред публика съвсем скоро – на 15 и 16 септември в Нов театър – НДК.

Премиерата ще бъде почетена от руския актьор, режисьор и драматург Николай Коляда, една от значимите фигури на съвременната европейска сцена, чиито пиеси се играят в цяла Русия, в Америка и другаде по света. Коляда ще посети България за пръв път – идва, за да уважи своите колеги от „Spam Studios“, а и да види каква „кокошка“ се е получила от комбинацията между негови текстове и на Антон Павлович Чехов.

Темите в спектакъла „Кокошка“, по думите на неговите създатели, са „човешката свободия, пошлото поведение и тривиалната творческа изява“. Актьорите Василена Винченцо и Васил Дуев ще представят историята на провинциална актриса, която пристига в големия град, за да търси бърза слава и пари.

Режисурата е на Ана Батева – инициатор и един от основателите на „Spam Studios“. Родена в Македония, тя работи като театрален режисьор в България. Българската публика познава работата ѝ с моноспектакъла „Всичко на масата“ по Чарлз Буковски и „Буре барут“ по Деян Дуковски. Постановки на Батева са участвали на фестивали в България, Турция, Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Сърбия, Русия и др. Гостувала е и на Международния театрален фестивал „Коляда Plays” с представлението „Мърлин Мърло“ от Николай Коляда.

Заедно с Ана Батева в „Spam Studios“ са Стефан Здравески (председател и основател), Василена Винченцо (актриса), Десислава Джурова (актриса) и др.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС