СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руски еколози се обявиха срещу „Грийнпийс” и WWF

Руското екологично общество твърди, че организациите формират отрицателно отношение към руското правителство

Кремъл, Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Руски еколози се обявиха срещу „Грийнпийс” и WWF

Кремъл, Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското екологично общество поиска от руското министерство на правосъдието да обяви Световния фонд за природата WWF и организацията „Грийнпийс“ за чуждестранни агенти. Руските еколози твърдят, че двете неправителствени организации формират отрицателно мнение за действията на правителството на Руската федерация по отношение на опазването на природата, пише „Ведомости“.

Ръководителят на Руското екологично общество Рашид Исмаилов пояснява, че става дума за отношението на двете организации към големите инфраструктурни проекти и „необоснованите им твърдения“, че такива проекти представляват заплаха за населението и биоразнообразието.

Юристи разясняват, че статус на „чуждестранен агент“ могат да получат само руски НПО.

Законът за „чуждестранните агенти“ е приет в Русия през 2012 г. В момента министерството на правосъдието поддържа четири регистъра на чуждестранни агенти: НПО, медии, нерегистрирани организации и физически лица. В началото на април ведомството закри в Русия представителствата на 15 чуждестранни организации, сред които „Амнести интернешънъл“, Human Rights Watch и Фонд „Карнеги“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg