Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Руски филм: Ръдиърд Киплинг, Даниел Дефо, Виктор Юго и Жул Верн са били русофоби

Русия владее „Средните земи“, СССР е бил твърде активен в интеграцията си със Запада, казват „документалистите“

Основният фокус на първата част на филма е за „враговете на Русия“, еднозначно формулирани като „Страните на Запада“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Руски филм: Ръдиърд Киплинг, Даниел Дефо, Виктор Юго и Жул Верн са били русофоби

Основният фокус на първата част на филма е за „враговете на Русия“, еднозначно формулирани като „Страните на Запада“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръдиърд Киплинг, Даниел Дефо, Виктор Юго и Жул Верн са били русофоби, се казва във филм, излъчен по руския „Первъй канал“ вчера. Филмът „Кратко пособие как е устроен светът“ е от четири части. Първата е наречена „Русофобия“, а останалите – „Пропаганда“, „Враг“ и „Война“.

Основният фокус на първата част е за „враговете на Русия“, еднозначно формулирани като „Страните на Запада“. Според авторите му Русия и Източна Европа са „Средни земи“, а Русия е „Сърцето на Земята“. Който управлява „Средните земи“, той управлява и света, казват авторите на филма. Затова според тях всички претенденти за световно господство „винаги тръгват към Русия“.

Обвинявайки в русофобия Запада днес и в миналото, „документалистите“ критикуват и Съветския съюз, защото той „твърде активно се е опитвал да се интегрира със Запада“. Това обяснява, казват във филма, защо автори русофоби като Ръдиърд Киплинг, Даниел Дефо, Виктор Юго и Жул Верн са били така популярни в СССР.

Филмът включва и изказвания на множество свързани с Русия чужди граждани, наречени незнайно защо „експерти“. Сред тях е получилият наскоро руско гражданство швейцарец Ги Метан, който изнася похвална реч за цар Иван Грозни и критикува католическата църква. Включена е извадка от интервю с Жерар Депардийо от 2013 г., в което френският актьор твърди, че в „Европа са забравили как от нацизма я спаси Йосиф Сталин“ и говори колко се възхищава от Владимир Путин. Филмът е заснет през 2021 г. – веднага след началото на войната в Украйна Депардийо изрази откритата си подкрепа за украинците и заклейми Русия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

#ИскаПлаче

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах