POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руски хакери: Внимавайте, хладилникът ви подслушва!

5G мрежа няма да бъде изградена в Русия в обозримото бъдеще

Стопкадър от камера на куриерска служба, където руските войници изпращат открадната домашна техника от украински домове - Руски хакери: Внимавайте, хладилникът ви подслушва!

Стопкадър от камера на куриерска служба, където руските войници изпращат открадната домашна техника от украински домове

Домашната битова техника – прахосмукачка, хладилник, телевизор – може да бъде използвана за наблюдение и подслушване от врага, заяви член на поддържаната от руското правителство хакерска група RaHDIt пред РИА „Новости“.

Според хакерите от групата, чието име е съкращение от „Руски Зли Хакери“, съвременната техника е снабдена с всички приспособления за шпиониране.

„Прахосмукачка, хладилник, телевизори… Сега повечето от моделите телевизори са директно свързани с интернет. В телевизорите има и камери, и микрофони. Сам по себе си телевизорът е малък компютър. Съответно, при определени манипулации е възможно дори да се получи достъп до микрофона и камерата на телевизора и да се наблюдава отдалечено какво се случва в помещението“, цитират от РИА „Новости“ думите на анонимния хакер.

Вижте още: РУСКИТЕ ТРОФЕИ СЛЕД ВСВ: ЧАРШАФИ, БРАШНО, КАРТИНИ, АВТОМОБИЛИ, НЕМСКИ ПАТЕНТИ И УЧЕНИ…

Междувременно стана ясно, че в Русия 5G системата няма да бъде въведена в обозримото бъдеще, съобщи изданието „Деловой Петербург“. Технологията на връзка, към която много страни отдавна са започнали преход, руснаците няма да изпробват скоро заради редица фактори. Основната причина е забраната за използване в Русия на така наречения „златен“ честотен диапазон – 3,4 – 3,8 ГХц. Той се използва за мрежите в други страни, но в Русия е отдаден изцяло за нуждите на силовите структури.

Правят се опити да се изгради 5G мрежа с други честоти. Преди седмица Министерството на цифровизацията на Русия предложи мобилните оператори да започнат да работят в диапазона 24,5 – 27,5 ГХц. Според специалистите обаче така е невъзможно да се изгради базов скелет на мрежите, защото тези честоти могат да се използват само за разтоварване на основните в момент на усилена употреба.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС