Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Руски хляб за хомофоби: „замесен и изпечен без участието на содомити“

За да пазарувате във фурните на братя Ипатови и на Стерлигов, ще минете през фейс контрол

В хлебопекарната на братя Ипатови  изискват от православните девойки, които пазаруват при тях, да са с дълги поли и покрити коси. - Руски хляб за хомофоби: „замесен и изпечен без участието на содомити“

В хлебопекарната на братя Ипатови изискват от православните девойки, които пазаруват при тях, да са с дълги поли и покрити коси.

Нова хлебарница, носеща гордото название „Хляб от руска фурна от братя Ипатови“, отвори врати неотдавна в съседство с кметството на Кемерово в Югозападен Сибир, съобщават няколко руски медии. В града с население 540 хиляди души има много хлебопекарни, но тази е привлякла особено внимание не само с високите си цени, но и с оригиналните си рекламни послания. Във фурната на братята хлебари (ще го напишем на руски така, както е изписано на табелата) „Пидарасам вход запрещен“. Ако не се разбира – „запрещен“ на български е забранен.

Този вид реклама-призив, играещ на хомофобската струна в посткомунистическите общества, се среща и в България, но главно с политически цели, докато в Русия вече я прилагат и при продажби на хранителни стоки. И то не от днес.

„Пидарасам вход запрещен“, предупреждават във фурната на Ипатови. Снимка: „Белсат“

Преди две години през април 2017 г. същият оскърбителен надпис се появява на входа на магазин на Герман Стерлигов в Санкт Петербург, наречен „Хляб и сол“. Цените на хляба там са доста солени, но православният бизнесмен не се прочу с тях, а с неизменно висящи табели на всичките си хлебарници „Пидарасам вход запрещен”.

Табелката стана причина за малък скандал: адвокатът Аркадий Чаплигин се оплака в полицията, откривайки признаци на дребно хулиганство. Жалбата му остана без отговор; служители от администрацията на Санкт Петербург, които също изразиха възмущение, изпратиха свои представители в магазина, но не намериха там нищо нередно. Самият Стерлигов твърди, че никой не е махнал знака от мястото му.

Предупредителната табела в магазина на Стерлигов. Снимка: Иля Варламов

Хомофобската реторика на бизнесмена е последователна. През 2003 г. по време на предизборната си кампания за кмет на Москва Стерлигов се възмущаваше: „Отвърнали сте се от Бога и живеете криво. Просто се огледайте — колко педали, ужас!“. През 2010 г. предприемачът, позовавайки се на Библията, се съгласи, че хомосексуалистите „безусловно“ трябва за бъдат убивани. През 2014 г. в обръщение „към света“ призова да бъдат ловени „по целия свят“ и убивани „като бесни кучета“. На 24 май заяви, че „обслуживание пидерасов — почти пидерастия“.

Наскоро Стерлигов откри магазини и в Москва. В различни моменти от кариерата си той е основател на първата фондова борса в страната, на компания, която произвежда луксозни ковчези и на антикризисен център за обмен на стоки. В началото на 2000 г. се кандидатира (неуспешно) за губернатор на Красноярския край, за кмет на Москва и за президент на Руската федерация. След трите загуби се отдаде на земеделие, но след 4 години се върна в обществения живот. Стерлигов живее според староруския календар, смята, че е вредно мъжете да си бръснат брадите, и мрази учените. Той също така предлага пускането в обращение на златни монети или продажбата на части от руската територия на други страни. Напоследък отваря „селски бутици“ за „естествени“ продукти – мед, брашно, царевица, сол… на съвсем неестествени цени.

Новите магазини на Стерлигов са прочути с това, че в тях продават най-скъпия хляб в Русия (а може би и в света). Един самун струва 1650 рубли (над 24 долара). Ако сте пушач(ка), използвате грим или червило, употребили сте алкохол и имате „педерастичен вид“ – тогава въобще няма да ви разрешат да влезете в магазина.

За да си купите хляб от този магазин, трябва да нямате „педерастичен вид“, а за да получите самун без пари – отново трябва да ви оценят като беден по външния вид.  Снимка: Иля Варламов

Почти същите правила важат и в новата кемеровска фурна на братя Ипатови. На въпрос на журналиста от изданието „Белсат“ как продавачите се ориентират дали клиентът е гей, и особено ако е жена, отговорът бил, че те имат татуировки и си боядисват косите. Самият репортер също бил уличен в „отклонение от човешките норми“, защото носел халка на ухото си. Но в пекарната отиват и по-далеч – гарантират, че сред хлебарите, които замесват и пекат техния хляб, „няма содомити“. Освен това изискват от православните девойки, които пазаруват при тях, да са с дълги поли и покрити коси.

Хлбарница на братя Ипатови. Снимка: „Белсат“

Най-силният търговски ход все пак е на конкурентната верига „Хляб и сол“ – те раздават на бедните безплатно по четвъртинка хляб – стига да кажат, че нямат пари, и разбира се, стига да нямат „содомитски“ вид.

Няма съмнение, че огромният брой хлебарници в Русия са нормални търговски обекти, в които, независимо от сексуалните си предпочитания, всеки може да си купи хляб. Засега. Проблемът не в хляба, проблемът в търпимостта и безразличието към това, която се случва там. Но сред новите руски капиталисти има и такива – доста налудничави в религиозния си фанатизъм, безбожно алчни, и а някои от тях и (леко, но показно) милозливи към най-бедните.

Сигурно ги има и в много други страни, вероятно навсякъде. Но не навсякъде ги търпят.

Вижте още: ЧОВЕК НЕ ЖИВЕЕ САМО С ХЛЯБ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах