Софийска филхармония МЕГАБОРД

Руски кит шпионин засечен край Швеция

Бил е с нашийник за камери

Откритият през 2019 г. край Норвегия кит шпионин получи името Хвалдимир - от норвежката дума за кит и името на руския президент. Снимка: Норвежка риболовна агенция - Руски кит шпионин засечен край Швеция

Откритият през 2019 г. край Норвегия кит шпионин получи името Хвалдимир - от норвежката дума за кит и името на руския президент. Снимка: Норвежка риболовна агенция

Руски кит шпионин бе забелязан през уикенда в териториалните води на страните от Северна Европа, съобщава „Радио Свобода“, като се позовава на шведски зоолози. Местните власти познават този тип шпиони, след като през 2019 г. подобен кит бе открит край бреговете на Норвегия. Тогава той получи името Хвалдимир – от норвежката дума hval (кит) и името на руския президент Владимир (Путин).

Според зоолозите югът на Швеция, където е видян китът белуга, е твърде топъл за този вид. Той обикновено живее по-близо до Полярния кръг. Белугата е с нашийник за прикрепяне на камери, на който пише „Снаряжение Петербург 2019“. Приучен е да следва корабите. Възможно е да е избягал от тренировъчна военна база или да е бил пуснат на мисия, но по пътя да е загубил видеокамерите си, посочва изданието.

Появата на кит шпионин не е изненадваща. През 80-те години на ХХ век съветската армия е развивала програма за обучение на делфини за търсене на подводни мини, която е била закрита през 90-те. През 2017 г. руският тв канал „Звезда“ е съобщил за програма, в която се обучават белуги, тюлени и делфини за използване за военни цели.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg