POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руски медии: България е била византийско княжество, управлявано от свети Методий

Празникът на светите братя Кирил и Методий служи на целта на Русия да стане „обединител на всички славяни”

Руснаци с почуда наблюдавахa днес в София многохилядното множество край паметника на светите братя Кирил и Методий, където се проведе традиционно празненството за Деня на българската азбука. Софиянци с часове се стичаха с децата си, за да положат цветя. Снимкa: Михaелa  Кaтеринскa/БГНЕС  - Руски медии: България е била византийско княжество, управлявано от свети Методий

Руснаци с почуда наблюдавахa днес в София многохилядното множество край паметника на светите братя Кирил и Методий, където се проведе традиционно празненството за Деня на българската азбука. Софиянци с часове се стичаха с децата си, за да положат цветя. Снимкa: Михaелa Кaтеринскa/БГНЕС

Празникът, който цяла България отбелязва с преклонение и любов към думите, езика и писмеността, Денят на българската азбука – 24 май, се отбелязва и в Русия, но като „празник на руския език и славянската писменост“. През последните дни много от руските медии публикуват обширни материали, в които „разясняват“ ролята и житията на светите братя Кирил и Методий. Един детайл обединява всички текстове – навсякъде се говори за „славянски език“, за който езиковедите прекрасно знаят, че не съществува самостоятелно. Все пак този термин добре обслужва интересите на руската държава, която гради националната си легенда на „обединител на славяните“.

В преследване на целта си да затвърдят тази легенда, руските експерти и журналисти смело публикуват твърдения, които изглеждат смешни на пръв поглед. За съжаление, става дума за трайни и опасни изкривявания на историческите факти и последващо от това формиране на погрешни познания за света. А вече всички знаем, видяхме с очите си, че това може да доведе дори до жестоки войни.

В официалния сайт на културното министерство на Русия може да бъде прочетена следната публикация:

„На 24 май се отбелязва Денят на славянската писменост и култура. Този празник е неразривно свързан с двама християнски светии – равноапостолните Кирил и Методий. Неизвестно е какъв щеше да бъде днес славянският свят, ако не бяха братята: блестящо образования Кирил, владеещ шест езика, и Методий, продължил делото на брат си след смъртта му. Именно на тези величайши просветители страната ни (Русия – бел. авт.) е задължена за появата през 863 г. на славянския алфавит, за създанието на който те са адаптирали гръцкия, като са добавили към 24-те знака още 14. В чест на един от братята азбуката е наречена „кирилица“. Подложена на значителни изменения по времето на Петър І и претърпяла редица преоформяния през ХХ век, тя е достигнала до наши дни. Но заслугата на братята не е само в това, че са изобретили азбуката и за пръв път са превели Евангелието на славянски език: те са направили главното – обединили са славяните „с букви и слово“.

Също на основата на публикации в „Култура.РФ“ медиите във федерацията разпространяват биографии на Кирил и Методий, които не просто звучат скандално, а буквално изтриват България и нейната история:

„Кирил и Методий били от богато семейство, което живеело в гръцкия град Солун, но един от тях бил воин и управител на българското княжество във Византийската империя, което му дало възможност да научи езика – пише сибирският сайт „Атас“, но подобни твърдения се намират и в отделни публикации в „Култура.РФ“. – Но Методий не искал повече да воюва – той наистина решил да стане светец и да отиде в манaстир в планината Олимп (всъщност става дума за планината Улудаа в Мала Азия, често наричана „малкия Олимп“ – бел. авт.). Там той получил образование заедно с император Михаил ІІІ. През това време брат му Кирил успял да усвои всички науки на своето време и езици.

След известно време императорът изпратил двамата братя при хазарите за евангелска проповед, но те се спрели в Корсун (градче в Донецка област на Украйна – бел. авт.), където Константин намерил Евангелие и Псалтир на руски език, които му харесали и той решил да ги изучи. След известно време императорът ги изпратил в Моравия, за да работят там като учители и да проповядват на родния си славянски език.

Светите Кирил и Методий с проповедите си в България много помогнали да се утвърди там християнството. Оттам тази вяра се разпространила в Сърбия. След това те дори направили славянската азбука и превели на този език богослужебните книги.

В Моравия ги приели с почести и те започнали да обучават на богослужение на славянски език. Срещу тях изпратили жалба в Рим, но там също ги посрещнали с почести и им дали разрешение за богослужение на този език.

Свещената памет на двамата братя и до днес служи като обединяващо звено за всички славянски народи“.

Трудно е да се изброят всички манипулативни изкривявания на истината в този текст, а легендата за намерения в Керсон текст на руски език преди създаването на азбуката противоречи на всяка логика. Но целта на подобно твърдение е прозрачна – да заяви правото на Русия върху всички народи, които са свързани с кирилицата и традицията на старобългарската писменост. Тази пропагандна линия личи и в официалното съобщение за празника в Москва днес, публикувано в РИА „Новости“:

„През 2022 г. концертът за 24 май ще бъде проведен на Червения площад. По думите на министъра на културата на Руската федерация Олга Любимова, програмата за празника е съставена с оглед на провеждането на Година на културното наследство на народите в Русия. Главната тема на регионалните тържества е славянската писменост като основа за културното наследство, обединяваща многонационалните народи, живеещи на територията на Руската федерация“.

Впечатлява и фактът, че в нито един материал в руските медии и официални сайтове не присъства името на Климент Охридски, истинският създател на кирилицата. Причината вероятно е във факта, че тогава би трябвало да се признае несъмнената роля на Първото българско царство в създаването и разпространяването на писмеността.

В Русия започват да отбелязват празника на писмеността официално чак през 1991 г. В руските народни поверия и вярвания днес е денят на свети Мокий Мокри – ден, в който се гадае по дъжда.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg