Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Руски медии: България се опитва да приватизира кирилицата

Политически лица и журналисти от официози нападат България заради Кирил и Методий

За 24 май пред Руския културно-информационен център в София бе наредена изложбата „При изворите на славянската писменост“, където не се споменава, че кирилицата идва в Русия от България. Снимка: Площад Славейков - Руски медии: България се опитва да приватизира кирилицата

За 24 май пред Руския културно-информационен център в София бе наредена изложбата „При изворите на славянската писменост“, където не се споменава, че кирилицата идва в Русия от България. Снимка: Площад Славейков

Скандалът с изложбата пред Руския културно-информационен център в София отекна и в руските медии. Днес водещата статия в информационната агенция „РИА Новости” е със заглавие „България не може да прости на Русия собствените си грешки”. Авторката ѝ Ирина Алкснис извежда тезата, че България – „най-яркият пример за саморазрушение и демонтаж на собствената си икономика в угода на Брюксел” – чувства историческа вина, че е обърнала гръб на Русия.

Авторката припомня скандала от 2017 г., когато Путин каза при посещението си в Скопие, че азбуката е дошла от „македонските земи”. Алкснис не само защитава думите му, но и твърди следното:

„Регионът (географската област Македония – бел. пр.), сега поделен между Гърция, Северна Македония и България, има бурна история, която трите страни през последните десетилетия са превърнали в минно поле, на което разпределят събития с хилядолетна давност”.

Алкснис твърди, че България се опитва да „приватизира” кирилицата.

Според нея сега, когато Русия се била върнала на световната сцена по-силна отвсякога, българите изпитвали съжаление, че са направили погрешен избор и са обърнали поглед на Запад. Тя цитира изказвания в руските социални мрежи, че не е трябвало да се помага на България никога, защото „няма ненаказано добро”. На финала на статията Алскнис заявява, че българите се ядосват за азбуката, „защото нищо друго не им е останало и изниква естествена потребност да обвинят някой друг за неприятните си изживявания. Русия добре пасва на това. Така е по-удобно, отколкото да приемеш отговорността за собствените си постъпки”.

Подобни твърдения вчера изказа и руският сенатор, член на „Единна Русия“, председател на Съвета на федерациите, Андрей Климов, който официално заяви:

„Кирил и Методий не са граждани на България, а руснаците често са спасявали българите”.

Той твърди, че българската реакция срещу изложбата е дело на „черните овце в стадото”.  Изказването му завършва с думите:

„Да ставаме всяка сутрин в шест и да викаме: Слава на българския народ, че ни е помогнал преди 1000 години – това ми идва в повече”.

Александър Макушин от руското военно-историческо общество нарече възмущението на българите от изложбата пред РКИЦ „продължение на обичайната българска държавна политика” и свърза разговора за делото на Кирил и Методий със събитията около газопровода „Южен поток“.

Заглавията в коментарните статии на множество руски журналисти са иронично-нападателни. Аглая Чайковская в „Полит Россия” пише:

„България се опитва да си припише заслугите за кирилицата и покръстването на Русия”.

Политологът Наталия Елисеева казва:

„България иска да се шуми и търси скандал, няма друга причина”.

Вижте още: АЗБУЧНИ ИСТИНИ ЗА ПЪТЯ НА КИРИЛИЦАТА ОТ БЪЛГАРИЯ КЪМ РУСИЯ

ПРОФ. ИВАН ИЛЧЕВ: РУСКАТА ИЗЛОЖБА ЗА 24 МАЙ – СЪЗНАТЕЛНО ДЕЙСТВИЕ ЗА ПОДМЯНА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах