Руски медии: България се опитва да приватизира кирилицата

Политически лица и журналисти от официози нападат България заради Кирил и Методий

За 24 май пред Руския културно-информационен център в София бе наредена изложбата „При изворите на славянската писменост“, където не се споменава, че кирилицата идва в Русия от България. Снимка: Площад Славейков - Руски медии: България се опитва да приватизира кирилицата

За 24 май пред Руския културно-информационен център в София бе наредена изложбата „При изворите на славянската писменост“, където не се споменава, че кирилицата идва в Русия от България. Снимка: Площад Славейков

Скандалът с изложбата пред Руския културно-информационен център в София отекна и в руските медии. Днес водещата статия в информационната агенция „РИА Новости” е със заглавие „България не може да прости на Русия собствените си грешки”. Авторката ѝ Ирина Алкснис извежда тезата, че България – „най-яркият пример за саморазрушение и демонтаж на собствената си икономика в угода на Брюксел” – чувства историческа вина, че е обърнала гръб на Русия.

Авторката припомня скандала от 2017 г., когато Путин каза при посещението си в Скопие, че азбуката е дошла от „македонските земи”. Алкснис не само защитава думите му, но и твърди следното:

„Регионът (географската област Македония – бел. пр.), сега поделен между Гърция, Северна Македония и България, има бурна история, която трите страни през последните десетилетия са превърнали в минно поле, на което разпределят събития с хилядолетна давност”.

Алкснис твърди, че България се опитва да „приватизира” кирилицата.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Според нея сега, когато Русия се била върнала на световната сцена по-силна отвсякога, българите изпитвали съжаление, че са направили погрешен избор и са обърнали поглед на Запад. Тя цитира изказвания в руските социални мрежи, че не е трябвало да се помага на България никога, защото „няма ненаказано добро”. На финала на статията Алскнис заявява, че българите се ядосват за азбуката, „защото нищо друго не им е останало и изниква естествена потребност да обвинят някой друг за неприятните си изживявания. Русия добре пасва на това. Така е по-удобно, отколкото да приемеш отговорността за собствените си постъпки”.

Подобни твърдения вчера изказа и руският сенатор, член на „Единна Русия“, председател на Съвета на федерациите, Андрей Климов, който официално заяви:

„Кирил и Методий не са граждани на България, а руснаците често са спасявали българите”.

Той твърди, че българската реакция срещу изложбата е дело на „черните овце в стадото”.  Изказването му завършва с думите:

„Да ставаме всяка сутрин в шест и да викаме: Слава на българския народ, че ни е помогнал преди 1000 години – това ми идва в повече”.

Александър Макушин от руското военно-историческо общество нарече възмущението на българите от изложбата пред РКИЦ „продължение на обичайната българска държавна политика” и свърза разговора за делото на Кирил и Методий със събитията около газопровода „Южен поток“.

Заглавията в коментарните статии на множество руски журналисти са иронично-нападателни. Аглая Чайковская в „Полит Россия” пише:

„България се опитва да си припише заслугите за кирилицата и покръстването на Русия”.

Политологът Наталия Елисеева казва:

„България иска да се шуми и търси скандал, няма друга причина”.

Вижте още: АЗБУЧНИ ИСТИНИ ЗА ПЪТЯ НА КИРИЛИЦАТА ОТ БЪЛГАРИЯ КЪМ РУСИЯ

ПРОФ. ИВАН ИЛЧЕВ: РУСКАТА ИЗЛОЖБА ЗА 24 МАЙ – СЪЗНАТЕЛНО ДЕЙСТВИЕ ЗА ПОДМЯНА

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3