Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Руски Оскар за Леонардо ди Каприо

Почитатели на актьора даряват злато и сребро, за да му се изработи награда

Леонардо ди Каприо във „Вълка от Уолстрийт“ – една от многото му роли с номинация за Оскар, но без статуетка. - Руски Оскар за Леонардо ди Каприо

Леонардо ди Каприо във „Вълка от Уолстрийт“ – една от многото му роли с номинация за Оскар, но без статуетка.

Руски почитатели на Леонардо ди Каприо отливат статуетка от злато и сребро, за да покажат силната си любов към актьора. Без значение какъв ще е изходът от церемонията по раздаването на Оскарите на 28 февруари, той със сигурност ще получи най-малко една награда от феновете си в източен Сибир, предава държавната информационна агенция ТАСС, цитирана от Би Би Си.

Около 100-ина местни в град Якутск са дарили злато и сребро. Металите ще бъдат претопени и ще се отлее статуетка на мъж, който държи чорон, традиционен якутски трикрак бокал. Съдът ще бъде от злато, докато самата фигура ще е от сребро, „метал, свещен за хората в района заради своите сили да очиства и защитава притежателя си“.

Размерът на статуетката ще бъде определен според количеството дарено сребро и злато. Тя обаче няма да е по-малка от 30 сантиметра.

Размерът на статуетката зависи от количеството дарено злато и сребро. Няма да е по-малка от 30 см обаче.

Размерът на статуетката зависи от количеството дарено злато и сребро. Няма да е по-малка от 30 см обаче.

Местна телевизия показа кадри как местни почитатели на Ди Каприо даряват ценностите си в кампанията „Оскар Лео!“, докато скулпторът Николай Чочасов работи по прототипа за статуята. С изключение на чорона, заменил меча в фигурата на американските Оскари, руската награда е почти идентична с оригинала.

Организаторите на кампанията обясняват, че откак киното е насочено към широка аудитория, то и нейните представители имат правото да раздават награди на любимците си – а ролята на Ди Каприо в „Завръщането“ определено го заслужава.

Заедно със статуетката, към холивудския актьор е отправена и покана за почивка в Якутск това лято.

Преди няколко седмици се появи информация, че Леонардо ди Каприо иска да изиграе във филм руския президент Владимир Путин. Няколко години по-рано двамата дори се срещнаха на конференция в Санкт Петербург и поговориха – но не и на теми, свързани с политиката.

Актьорът по произход е четвърт руснак. Бабата на актьора се казва Елена Смирнова, родена в Русия, но депортирана в Германия сред Октомврийската революция. Според слухове отпреди време Ди Каприо се гордее с произхода си и дори е притежател на колекция постери на съветски филми.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС