Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Анри Волохонски пое към небесния си град от злато

Почина руският поет-авангардист, написал „Рай“, една от най-хубавите песни в руската музика

В края на 50-те Анри Волохонски започва да пише стихове, песни и пиеси. - Анри Волохонски пое към небесния си град от злато

В края на 50-те Анри Волохонски започва да пише стихове, песни и пиеси.

Поетът Анри Волохонски, автор на стихотворението „Рай“ („Над небом голубым есть город золотой…“ – букв. „Над синьото небе има град от злато…“), почина на 81-годишна възраст, съобщава Cursor Info. Волохонски е издъхнал в съня си през нощта на 8 април.

Рок-музикантът Борис Гребеншчиков заяви, че благодарение на своето творчество, Волохонски има запазено място в историята на музиката.

Човекът, който създаде тази гениална песен, трябва да остане в историята на руската музика. По-добра песен в живота си не съм чувал, нито съм пял“, каза той пред ТАСС.

Анри Волохонски е роден на 19 март 1936 г. в Ленинград, където завършва химико-фармацевтичен институт. В края на 50-те започва да пише стихове, песни и пиеси, които излизат само в самиздат. Едно-единствено негово произведение е било публикувано в СССР – баснята „Кентавър“, в литературното списание „Аврора“ през 1972 г.

https://youtu.be/p_IMULfb75k

През 1973-та заминава за Израел, след 12 години се преселва в Германия, Мюнхен, където работи като редактор в новинарския отдел на „Радио Свобода“. От 2004 година Волохонски живее в селцето Рексинген, близо до град Хорб.

Поетът е автор на много произведения, от иронични миниатюри и гротески до поеми, в които преработва епически и митологически мотиви, съчетава ирония с метафизика. От творчеството на Волохонски най-голяма известност получава стихотворението „Рай“, написано по музика на Владимир Вавилов, впоследствие изпълнено от Алексей Хвостенко, а след това от Борис Гребеншчиков във филма „Асса“.

Най-известното произведение на Волохонски в прозата е романът „Роман покойничек“. През 2012 г. московското издателство „Новое литературное обозрение“ издаде събрани съчинения на Волохонски в три тома.

В емиграция Волохонски се занима и с литературни преводи. Малко преди смъртта му излезе сборник с негови преводи на богослужебни текстове и псалми от църковнославянски и древноеврейски езици.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС