Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руски правителствен сайт: Да гледаме на България като на празно място

Как трябва да бъдат наказани страните, отказали да отворят небето си за Сергей Лавров, предлага статия

Посещението на външния министър на Русия Сергей Лавров в Сърбия, насрочено за 6 и 7 юни, бе отменено заради отказа на България, Северна Македония и Черна гора да отворят въздушното си пространство за самолета на първия руски дипломат. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Руски правителствен сайт: Да гледаме на България като на празно място

Посещението на външния министър на Русия Сергей Лавров в Сърбия, насрочено за 6 и 7 юни, бе отменено заради отказа на България, Северна Македония и Черна гора да отворят въздушното си пространство за самолета на първия руски дипломат. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В руския сайт „Life“, официално поддържан финансово от Министерството на цифровото развитие, връзките и масовите комуникации, излезе статия със заглавие: „Горчивата хапка: Как Русия може да накаже България, Черна гора и Македония за проваления полет на Лавров“.

Журналистът Игор Малцев пише с обидни и невъздържани думи за „нелеката цена на робството на България, Черна гора и Македония пред „старшите другари“ и защо отговорът ще бъде почувстван от простия народ, а не от политиците“.

Предлагаме ви пълен превод на статията заради неприкритата омраза и презрение към страната ни, които струят от нея. Тя би трябвало да послужи и за поука на сляпо вярващите във „вечната дружба” между окупаторите и България.

Горчивата хапка: Как Русия може да накаже България,
Черна гора и Македония за проваления полет на Лавров

Докато си мислехме, че международните отношения са пробили дъното, нашите „партньори“ успяха да стигнат до минус стотния етаж в подземията. Кратка фабула: Сергей Лавров тръгна на преговори в Сърбия, когато изведнъж нашите „славянски братушки“ – България, Черна гора и Македония – затвориха небето си за самолета с правителствената делегация на Руската федерация.

Това е нещо съвсем ново в световната дипломация – да се забрани на дипломатите да се движат. Самият Сергей Лавров разглежда ситуацията като страх пред неговото изказване в Белград, в хода на което могат да се развенчаят много фейкове, с които хранят европейската публика. И за това кой именно е минирал пристанищата, и за това откъде трябва да мине зърното…

„Там, на Запад, все повече и повече се страхуват от истината, опитват се да отидат в някаква измислена, фейкова реалност, с което се запълват екраните на социалните мрежи и всички информационни ресурси. Там искат да решат своята електорална задача, като правят избирателя си на глупак. Брюксел решава, че именно той ще върти съдбите на всички страни в Европа. За пореден път показва колко струва статусът, към който се стремят всички желаещи да влязат в ЕС”, казва Лавров.

Ние освен това виждаме страха и ненавистта на съседите на Сърбия. Внезапно Сърбия получи конкурентни преимущества, включително и за руския газ, и на тях им е много важно бързо да разрушат всички връзки, които възникват по линията Белград-Москва. При това стана окончателно ясно, че тези страни съвсем не са самостоятелни в своите решения. Те внезапно станаха смели, едва когато получиха обещания от САЩ за втечнен газ, в частност България. Не бих се учудил, ако идеята да се затвори небето синхронно им е била подсказана от „старшите другари“. Но всичко това изглежда като много други санкционни решения в ЕС – някаква извратена тяга към политическо самоубийство. Да се прекъснат всички връзки, да се плюе в кладенеца, да се изгори мостът. Защо? Само защото чичкото от Вашингтон е помолил? Странно. Това е като преговорите между Москва и Киев. Както стана ясно, всички опити за преговорен процес от украинска страна се торпилираха именно от „старшите другари“ с най-печални последствия именно за украинския народ. Но на кого му пука?

Независимо от това, че Лавров заяви, че Русия няма да отвръща за срива на неговото пътуване в Сърбия, последствия ще има, дребните американски марионетки ще си получат своето. На първо място срещу имената на тези страни Русия вече постави в своя бележник голям дебел кръст. Вече няма да им се получи да прибягат да молят за нещо – започвайки със зърно и завършвайки с енергия и метали. В отговор ще получат уверен кукиш.

Какви могат да бъдат неформалните стъпки по поставяне на прецаканите на мястото им? Мисля, че скоро ще разберем. Нашите депутати вече призовават да бъде направено. Наистина, не споменават конкретика. Може би с тайна операция ще върнат в Черна гора Гелман (руски галерист, емигрирал в Черна гора след 2014 г. и обявен за чуждестранен агент в Русия – бел. ред.), окончателно да им загроби културката. Майната ѝ на тази културка. Там е пълно с руска недвижимост, точно както в България.

Помните ли, че едно време целият ефир беше задръстен с рекламата: „Купувайте апартаменти в България“? Има вариант изцяло да се разруши местният пазар на недвижими имоти. С точни икономически пробождания изобщо да се унищожи цялата им икономика. Никакви икономически връзки. Ако са останали техни дипломати в Москва, да се изгонят – до дванайсетия секретар и офис мениджъра. Няма за какво повече да си преговаряме, пълен игнор. Да разглеждаме на картата на света тези страни като празно място, където плиска вода. Да решим веднъж завинаги съдбата на тръбопроводите в Източна България. Никакви български консерви в Ozon (руският аналог на Amazon – бел. ред.).

За Северна Македония изобщо няма какво да се говори. Ако една страна си мени името по настояване на съседите, това изобщо не е страна, а недоразумение.

И ако в Русия някой пак започне да мрънка за „славянските братушки“ – плюйте му в муцуната, моля. Русия няма никакви „братушки“. Има армия и флот.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg