Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руски режисьор се разкайва за пропаганда

Предадох цялото прогресивно поколение, заяви Юри Биков, заснел сериал за конфронтацията между руските и американски спецслужби

Сериалът „Спящите“, заснет по сценарий на Сергей Минаев, разказва за конфронтацията между руските и американски спецслужби. - Руски режисьор се разкайва за пропаганда

Сериалът „Спящите“, заснет по сценарий на Сергей Минаев, разказва за конфронтацията между руските и американски спецслужби.

Руският режисьор Юри Биков, заснел сериала „Спящите“ – посветен на конфронтацията между руските и американски специални служби, заяви, че смята да напусне киното, съобщава Би Би Си.

„Предадох прогресивното поколение, което искаше да промени нещо – признава Биков в обръщение в социалната мрежа „В контакте“. – Аз съм слаб, съмняващ се човек, чиято дезориентация в момента доведе дотам, че най-добрите умове на страната, окончателно се отвърнаха от менНе мога да кажа, че не съм разбирал с какво се заемам, но очевидно не осъзнавах напълно колко непростимо е да бъдеш недостатъчно точен, честен и акуратен с темата в сериала „Спящите“.“

„Стотици честни хора страдат от режима и произвола на властта, която аз се опитвам да защитавам с този сериал. Желанието ми да допринеса срещу Оранжевата революция в страна, основана на патриотизма, е похвална цел, но напълно архаична. Хората са длъжни да протестират и да настояват за справедливост, в противен случай няма да има никаква промяна“, пише Биков.

Според режисьора, след извършеното той „вече не може да бъде публична фигура с почитатели“.

„Налага ми се да изляза от светлината на прожекторите за дълго – и то не толкова, за да бъде забравено какво направих, а за да не дразня и обърквам хората, които вярвят, че у нас нещо може да се промени“, признава Биков.

Според Юри Биков, след извършеното той „вече не може да бъде публична фигура с почитатели“.

Режисьорът обещава да завърши работата си над вече започнатия филм „Завод“, но уточнява, ме той вероятно ще му е последният. И поднася извинения на почитателите на предишните си филми.

Сериалът „Спящите“, заснет по сценарий на Сергей Минаев, разказва за конфронтацията между руските и американски спецслужби. В него фигурират агенти на ФСБ и ЦРУ, опозиционен журналист, борец с корупцията, американски специалист по „цветни революции“ и предател в руското министерство на външните работи. Сериалът върви по Първи канал.

Веднага след излизането на първия епизод на „Спящите“ зрители в социалните мрежи започнаха да критикуват сериала и да обвиняват авторите му в пропаганда. Недоумението им бе предизвикано най-вече от факта, че режисьор на „Спящите“ е Юри Биков – автор на остросоциални филми като „Глупак“ и „Майор“, изобличаващи корупцията и чиновническия произвол в Русия.

В същото време Биков неведнъж е изказвал мнение, че срещу Русия се води геополитическа борба, и се е определял като „човек с не много либерални възгледи“.

В интервю за тв канала „Дождь“, излъчено на 10 октомври, режисьорът обяснява, че се е заел с работата над „Спящите“, защото „смисловият и зрителски товар на проекта приблизително отразява неговите възгледи“. Едновременно с това Биков не отрича, че в сериала е „заложена определена задача“.

В разговор в радио BFM от 12 октомври Биков признава, че вълната от критики, изсипала се върху него, го безпокои.

„Честно казано, това, което се случва сега, ме притеснява. Ще видим дали ще ме сломи, или не“, признава режисьорът.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg