Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руски режисьор връчва театралната си награда на Дмитрий Муратов

Немски оперен постановчик отказа да получи най-голямото руско театрално отличие в знак на протест срещу войната

Дмитрий Муратов веднага след нападението с червена боя във влака. Снимки: „Новая газета. Европа“ - Руски режисьор връчва театралната си награда на Дмитрий Муратов

Дмитрий Муратов веднага след нападението с червена боя във влака. Снимки: „Новая газета. Европа“

Дмитрий Кримов, режисьорът носител на най-голямата руска театрална награда „Златна маска”, поиска отличието му да бъде предадено на главния редактор на „Новая газета”, нобеловия лауреат Дмитрий Муратов, съобщава „Яндекс.Култура”. По време на церемонията, провела се на 20 април в Москва, Кримов се е намирал в САЩ и не е присъствал лично. Думите му са предадени от актьора в наградената постановка „Моцарт. Дон Жуан. Генерална репетиция” Евгени Циганов:

„Бих искал да предам своята „Маска” на Дмитрий Муратов, главен редактор на „Новая газета”. Ако някой пак поиска да му лисне някаква гадост в лицето, то тази маска ще може някак да го прикрие и спаси”.

Вижте още: УСТАНОВИХА КОЙ Е ЗАЛЯЛ  ДМИТРИЙ МУРАТОВ С АЦЕТОНОВА БОЯ

Церемонията по връчване на „Златна маска” през 2022 г. е особена и заради факта, че не е връчена награда за режисура в опера, защото избраният победител – немският режисьор Клаус Гут, е заявил, че в случай на победа ще се откаже от наградата заради войната на Русия с Украйна. Той е връчил отказа си писмено след като журито е определило победителя на 19 април.

„Златната маска” е най-големият руски театрален фестивал, който се провежда още от 1994 г. от Театралния съюз на Русия. Наградата се присъжда на постановки във всички жанрове на театралното изкуство: драма, опера , балет , оперета и мюзикъл и куклен театър. Журито оценява най-значимите представления в цяла Русия през пролетта на всяка година.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg