POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руски робот се оказа човек

Държавната телевизия представи роботизирания костюм Альоша за робота Борис

На снимката, разпространена от новинарската агенция на Ходоровски MBKh, ясно се вижда, че роботът всъщност е костюм.  - Руски робот се оказа човек

На снимката, разпространена от новинарската агенция на Ходоровски MBKh, ясно се вижда, че роботът всъщност е костюм.

Руският робот Борис, представен за пръв път на държавния технологичен форум „Проектория“, се оказа мъж, облечен в костюм. Борис бе представен и в руската телевизия, където впечатли зрителите с характеристиките си – той ходи, говори и дори танцува, пише Би Би Си.

Но скоро след представянето му в национален ефир, журналистите започнаха да задават въпроси за достоверността на историята. На снимка, публикувана в социалните мрежи от новинарската агенция на Михаил Ходорковски след събитието, ясно се вижда вратът на човека в костюма.

Оказва се, че робот в крайна сметка наистина има – името на роботизирания костюм, облечен от човека, е Альоша и струва 250 хил. рубли. Произведен е от компанията „Show Robots“. Организаторите на форума в град Ярославл, насочен главно към младежи и „бъдещите интелектуални лидери на Русия“, никъде не твърдят, че роботът е истински. Тази история тръгва по случайност или по замисъл от държавния телевизионен канал „Русия-24“, а останалите медии я подемат и разпространяват.

Борис успя да заблуди присъстващите младежи на форума. Снимка: „Show Robots“, компанията, която продава роботизирания костюм

Руският уебсайт „TJournal“ обаче се усъмнява в истинността на репортажа и повдига въпросите: защо роботът няма вътрешни сензори, как руските учени са успели да го построят толкова бързо, без да са публикували научни трудове за него предварително, защо интернет мълчи за подобна напреднала технология, защо роботът прави толкова ненужни движения по време на танца си, защо изглежда точно така, като че ли човек може да влезе в него и още много.

Междувременно, на страницата на фирмата, произвела Альоша, продуктът е описан точно – той може да създаде „почти пълна илюзия, че пред вас стои истински робот“.

В сряда сутринта телевизионният репортаж от събитието изчезна от интернет и известно време не бе достъпен в канала на държавната телевизия в YouTube но следобяд се появи отново.

Миналата седмица държавният „Канал 1“ бе принуден да се извини за фалшив репортаж, в който млад украинец се оплаква от прогреса след революцията в страната от преди пет години. Оказа се, че мъжът всъщност е беларус и е „много засрамен“, че е участвал в измисления репортаж.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС