Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Руски съд глоби Фейсбук за блокиране на фамилно име на руски футболист

Хохлов носи фамилия, обидна за украинците

Дмитрий Хохлов води съдебна битка за връщането на фамилията си във Фейсбук. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Руски съд глоби Фейсбук за блокиране на фамилно име на руски футболист

Дмитрий Хохлов води съдебна битка за връщането на фамилията си във Фейсбук. Снимка: ЕПА/БГНЕС

На Фейсбук бе наложена глоба от руски съд, защото е блокирал всяко споменаване на фамилията на бившия руски футболист Дмитрий Хохлов, бивш национал на Русия, съобщава РИА „Новости“.

Футболистът има горчивия „късмет“ да носи фамилия, която всъщност означава обидно руско обръщение към украинците. „Мета“ налага блокиране на обидните названия и това е довело до автоматично спиране на всички постове, в които се споменава Хохлов.

Солнцевският съд в Москва е определил глоба от 64 млн. рубли (около 1 млн. евро) за Фейсбук и още 1 млн. рубли (около 15 хил. евро) за „морални вреди“, като е поискал и всички споменавания на фамилията на футболиста да бъдат отблокирани.

Жалбата на Хохлов е от есента на 2021 г., преди войната с Украйна.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90