Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руски свещеници се обявиха против войната

Наричат я честно „война”, а не „специална операция”, както изискват властите

Украински бежанци пристигат в центъра за помощ в Берегсурани, Унгария, на 1 март. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Руски свещеници се обявиха против войната

Украински бежанци пристигат в центъра за помощ в Берегсурани, Унгария, на 1 март. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обръщение на свещеници и дякони от Руската православна църква набира подписи за прекратяване на войната, съобщава „Колта“. Подписката вече е събрала 26 имена, като те непрекъснато растат.

Свещениците наричат инвазията в Украйна с истинското ѝ име – война, а не „специална операция“, както изискват официалните руски власти. Смятат, че украинците, техните „братя и сестри“, незаслужено са подложени на това изпитание. Настояват призивите за мир да не бъдат наказвани от правоохранителните органи.

Целият текст на обръщението на руските свещеници:

„Ние, свещеници и дякони от Руската православна църква, всеки от свое име, се обръщаме към всички, от които зависи прекратяването на братоубийствената война в Украйна, с призив за примирие и незабавно прекратяване на огъня.

Отправяме това обръщение след Неделята на Страшния съд и преди празника на Прошката. Страшният съд очаква всеки човек. Нито една земна власт, нито един лекар, никаква охрана няма да ни спасят от този съд. С грижа за спасението на всеки човек, възприемащ се като чадо на Руската православна църква, ние не искаме той да се яви на този съд, носейки тежкия товар на майчините проклятия. Напомняме, че Кръвта Христова, пролята от Спасителя за живота на света, ще бъде приета в тайнството на Причастието от тези, които дават убийствени заповеди, но не за живот, а за вечна мъка.

Скърбим за изпитанието, на което са незаслужено подложени нашите братя и сестри в Украйна.

Напомняме, че животът на всеки човек е безценен и неповторим дар Божи, и затова искаме връщането на всички воини – и руски, и украински – по родните им домове и при семействата им живи и невредими.

С горчивина мислим за тази пропаст, която ще трябва да преодоляват децата и внуците ни в Русия и Украйна, за да започнат отново да дружат, да се уважават и обичат.

Уважаваме дадената от Бога свобода на човека и смятаме, че народът на Украйна трябва да прави своя избор самостоятелно, не под прицела на автомати, без натиск от Запад или от Изток.

В очакване на Неделята на Прошката напомняме, че райските врати се отварят за всеки, дори за тежко съгрешилия, ако той помоли за прошка тези, които е унизил, оскърбил, презрял, или дори тези, които са убити от неговите ръце или по негова заповед. Няма друг път освен прошка и взаимно примирение.

„Какво направи? Кръвта на твоя брат вика към Мене от земята. Затова сега проклет да си от земята, която отвори устата си да приеме кръвта на брат ти от твоята ръка“, казал Бог на Каин, който завидял на своя по-малък брат. Горко на всеки човек, осъзнаващ, че тези думи са насочени лично към него.

Никой ненасилствен призив за мир и прекратяване на войната не трябва насилствено да се пресича и да се разглежда като нарушение на закона, защото такава е Божата воля: „Блажени са миротворците“.

Ние призоваваме всички противоборстващи страни към диалог, защото няма друга алтернатива за насилието. Само способността да чуеш другия може да даде надежда за изход от бездната, в която нашите страни бяха хвърлени само за няколко дни.

Позволете на себе си и на всички нас да влезем във Великия пост в духа на вярата, надеждата и любовта.

Спрете войната!“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg