Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Руски танцьорки“ на Дега прекръстена на „Украински танцьорки“

Националната галерия в Лондон преименува картина на Дега в подкрепа на Украйна

Репродукция: Национална галерия - Лондон - „Руски танцьорки“ на Дега прекръстена на „Украински танцьорки“

Репродукция: Национална галерия - Лондон

Британската Национална галерия промени заглавие на картина на Дега в подкрепа на Украйна. Платното „Руски танцьорки“ (Russian Dancers) вече носи заглавието „Украински танцьорки“, което доведе до критики към други институции за тяхната „мързелива“ интерпретация на украинското изкуство и историческо наследство като част от руското, съобщава „Гардиън“.

За промяна в заглавието настояваха стотици украинци в социалните мрежи заради детайл в произведението. Творбата на френския импресионист понастоящем не е изложена в залите на лондонската галерия, но изобразява група танцьорки, които Дега наблюдавал в Париж в последните години на живота си. В косите на танцьорките ясно се открояват панделки в синьо и жълто, цветовете на знамето на Украйна.

„Заглавието на тази картина бе обект на дискусии в последните години и е засегната в научната литература – казват от Националната галерия. – В последния месец темата отново е на фокус заради настоящата ситуация и затова сметнахме, че моментът е подходящ да обновим заглавието на картината, така че тя да отразява по-добре хората, изобразени на нея.“

Критики бяха отправени включително от Олеся Хромейчук, директор на Украинския институт в Лондон, която в статия за „Шпигел“ написа:

„Всяко посещение в галерия или музей в Лондон с произведения от СССР разкрива умишлено или мързеливо погрешна интерпретация на региона като една безкрайна Русия, точно както в момента го вижда президентът на Руската федерация. Кураторите нямат проблеми да представят еврейски, беларуски или украински творци като руски. В редките случаи, в които украинците не са представяни като руснаци, те са „родом от Украйна“, какъвто е случаят с филмовия режисьор Александър Довженко“.

Сред хората, които приветстваха решението, бе Мария Кашченко, родом от Украйна и директор и създател на организацията „Art Unit“, която работи в помощ на млади творци, сред които и 21 украинци:

„Разбирам, че терминът „руско изкуство“ се е превърнал в събирателен и е бил удобен за използване, но за нас е важно да поправим наратива. Като украинка в миналото съм била наричана рускиня, а украинското наследство е било описвано като руско“.

Националната галерия продължава преразглеждането на колекцията си, за да обнови информацията, където е необходимо. Институцията приветства и предложения от посетителите си, включително и в социалните мрежи.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах