Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руски тв пропагандист уволнен след призив „Давете и горете украински деца“

Антон Красовски е предложил това в ефир, по време на интервю с писателя Сергей Лукяненко

Антон Красовски, директор на руската програма на телевизия „Русия днес“, в стопкадър от предаването  - Руски тв пропагандист уволнен след призив „Давете и горете украински деца“

Антон Красовски, директор на руската програма на телевизия „Русия днес“, в стопкадър от предаването

„Украинските деца, които твърдят, че Украйна е окупирана от „москали“ (обидна дума за руснаците в Украйна – бел. ред.), трябва да бъдат удавяни и изгаряни.“ Това каза по време на интервю с писателя Сергей Лукяненко директорът на руската програма на телевизия „Русия днес“ Антон Красовски. Излъченото в ефир изказване провокира гневна реакция не само по света, но и в Русия. Наложи се главната редакторка на „Русия днес“ Маргарита Симонян да „спре сътрудничеството“ с Антон Красовски, както гласи официалното ѝ изявление в собствения ѝ Телеграм канал.

Репликата дойде след разказ на Лукяненко как в детството си е пътувал в Украйна и още тогава децата, живеещи в Ужгородска област, са му говорили за „окупирането на страната от москали“. Тогава Красовски казва:

„Трябвало е да ги давят такива. Казва ти, че москалите са окупирали и направо го хвърляш в река с бурно течение. (…) Те ос*аха Карпатите. Унищожиха ги направо. Карпатите са отвратителни. Там всяка къща се нарича „смерекова хата“ и направо в тая смерекова хата трябва да се напада и да се пали“.

В същото интервю Красовски казва, че „Украйна изобщо не трябва да същестува“. Лукяненко отговаря, че все пак трябва, защото „ще останат много хора, с които няма да ни се иска да живеем в една държава. Решението на Красовски идва бързо:

„Ще ги разстреляме“.

По-късно Красовски е обяснил думите си и е дал половинчато извинение:

„Съжалявам, че някой се е почувствал зле. Просто се отнесох и не можах да спра“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg