Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Руски журналист с номинация за смелост от „Репортери без граници“

Разследвал корупция и злоупотреба с държавни средства и осъден на принудителен труд

Игор Рудников. Снимка: Rudnikov.com - Руски журналист с номинация за смелост от „Репортери без граници“

Игор Рудников. Снимка: Rudnikov.com

Издателят на „Новие колеса” Игор Рудников е бил нападан няколко пъти заради разследвания на корупция и присвояване на държавни средства, обвинен е в изнудване, задържан е за близо 2 години в следствен изолатор и е осъден на принудителен труд. Сега е номиниран за наградата „Свобода на печата 2019“, съобщава „Дойче Веле”.

Издателят на опозиционния вестник „Новие колеса“ Игор Рудников стана единственият руски журналист, номиниран за наградата за свобода на печата, която се присъжда ежегодно от международната правозащитна организация „Репортери без граници“. 54-годишният журналист от Калининград е предложен в категорията „За смелост“, обявиха от организацията в съобщение за пресата в четвъртък, 29 август.

Издателят нееднократно е бил нападан за разследване на корупция и злоупотреба с бюджетни средства, а по-късно е арестуван за дейността си, съобщават „Репортери без граници”.

Генерал от ИК на РФ обвини журналиста в изнудване

През март 2016 г. издателят на „Новие колеса” и депутат в областната дума бе нападнат в центъра на Калининград от двама души и получи пет удара с нож. Той оцеля, но разследването не успя да открие поръчителя на опита за убийство, след което Рудников започна собствено разследване.

Той направи редица публикации, в които критикува дейността на началника на отдела на Следствения комитет (СК) на Руската федерация за Калининградска област генерал Виктор Леденев и скъпите му недвижими имоти.

През ноември 2017 г. генералът обвини журналиста в изнудване и той бе задържан. През януари 2019 г. Върховният съд на Руската федерация прехвърли делото му в Санкт Петербург, като прокуратурата поиска десет години колония при строг режим. В средата на юни – за всеобща изненада и на прокуратурата, и на подсъдимия и на наблюдаващите процеса медии – съдът преквалифицира обвинението от изнудване в самоуправство и даде на Рудников 550 часа задължителен общественополезен труд.

Игор Рудников по време на процеса. Снимка: Социални медии

Русия влошава позициите си в класацията за свобода на печата

„Репортери без граници” ежегодно съставят рейтинги за свобода на печата. През 2019 г. Русия слезе с една позиция и зае 149-о място от 180 в списъка. Както отбелязват правозащитниците, в Руската федерация се приемат нови и нови закони, ограничаващи свободата в интернет. Властите засилват натиска и върху международните интернет платформи.

Вижте още: РУСКИ РАЗСЛЕВЩ ЖУРНАЛИСТ БИТ И АРЕСТУВАН

АРЕСТ НА РУСКИ ТЕАТРАЛЕН РЕЖИСЬОР

„Репортери без граници” връчва награда за свободата на печата на „особено смели и независими журналисти”, чиято работа „оказва значително влияние върху обществото”. В краткия списък на номинираните са включени 12 журналисти и медии от различни страни. Три от тях ще бъдат наградени в категориите „Смелост“, „Влияние“ и „За независимост“. Имената на победителите ще бъдат обявени на церемонията по награждаването, която ще се проведе в Берлин на 12 септември.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах