Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Проруските настроения в България, обяснени за европейци

„Политико“ със статия, в която представя възможните причини за проруските нагласи сред българите

Знамето на СССР се вее пред Паметника на съветската армия за 9 май 2022 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Проруските настроения в България, обяснени за европейци

Знамето на СССР се вее пред Паметника на съветската армия за 9 май 2022 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският проблем с руската пропаганда попадна на страниците на престижното международно издание „Политико“. Статията „Добре дошли в България, където войната в Украйна е по вина на НАТО“, написана от Боряна Джамбазова, очертава пред европейските читатели основните причини немалкачаст от българите да вярват на конспиративни теории и пропаганда от Кремъл.

Проруските възгледи се разпространяват онлайн не само у нас, явлението се налюдава и в западните държави, като е особено обострено в Унгария и Полша. Мащабите на тези нагласи предизвикват притеснение – дебатът за войната е повлиян не само от т. нар. тролове онлайн, но и от изказвания на политици, от съдържанието на популярни медии и експерти, канени като анализатори в телевизионните студиа, отбелязва Джамбазова.

„България е цел на системна дезинформационна кампания от години и тези усилия сега се отплащат – коментира Горан Георгиев, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията в София. – Някои българи безрезервно вярват на конспиративните теории и са загубили доверие в традиционните медии.“

За западноевропейците настроенията в България са стъписващи, смята авторката и дава за пример уволнението на Стефан Янев в първите дни на инвазията; препубликуването на статия от „Комсомолска правда“ в „Труд“, в която се твърди, че бойците от „Азовстал“ са нацисти и имат таутировки на свастики, както и препубликуването на материала от Мартин Карбовски. Журналистът, отбелязва Джамбазова, един от най-популярните личности във Фейсбук пространството у нас със своите над 500 хил. последователи, по-късно бе номиниран за член на СЕМ от ИТН.

Вижте още: „ДОРИ ДА ТЕ ИЗБЕРАТ, НЕМАШ НИКАКЪВ ШАНС, БРАТКО“

Проблемът не лесен за разрешаване, смята Божидар Божанов, министър на електронното министерство, тъй като страната ни отдавна има слабост към Русия.

„Кремъл използва фабрики за тролове, анонимни сайтове и местни медийни издания, които контролира по един или друг начин. За разлика от други източноевропейски държави, ние не можем просто да изключим медиите от Русия и да разрешим проблема с дезинформацията.“

Предположението на Джамбазова е, че тайната на зависимостта на страната ни от Русия се крие в историята. Голяма част от населението говори руски, което улеснява достъпа до кремълския наратив за войната. Не помага и липсата на медийна свобода, смята тя – проблем, който се игнорира от години. Все пак се отбелязва и положителната тенденция – от 112-о място през тази година България се изкачи до 91-во в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на медиите.

„Въпреки това НПО-то отбелязва състоянието на медийната свобода като „нестабилна и крехка“ – пише Божанова. – Малкото независими издания се борят за оцеляването си.“

Това обяснява и ниския процент сънародници, които имат доверие в медиите – едва 10%. Липсата на критично мислене и неумението да се различава дезинформацията стои в основата, коментира пред „Политико“ Велислава Попова, редактор на „Дневник“.

Изданието прави връзка между широкото разпространение на проруски възгледи и ниския процент ваксинирани в България. Около 70% от българите се информират от Фейсбук,  където дискусията се модерира от хора като Карбовски и лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, сочи проучване на „Reuters Institute Digital News Report“ от 2021 г.

Журналистката припомня и петицията от март тази година, която призовава за повече прозрачност относно начина, по който се модерира съдържанието във Фейсбук.

ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ДО ЕС И „МЕТА“: ПРОМЕНЕТЕ МЕХАНИЗМИТЕ НА ФЕЙСБУК, СПРЕТЕ ТРОЛОВЕТЕ

„Забелязахме интересна тенденция – коментира Мартин Осиковски, лектор в НБУ и инициатор на петицията. – Профили, които не са нарушавали стандартите, бяха блокирани, докато онези, които са агресивни и подкрепят войната в Украйна, не бяха изтривани.“

Феноменът може да се обясни с проруските профили, които таргетират определен профил и масово го докладват за нарушаване на правилата на общността. Заради високия брой сигнали алгоритмите на Фейсбук се задействат и автоматично наказват профила.

„Предприемаме допълнителни стъпки в борбата срещу разпространението на дезинформация чрез нашите услуги в региона и продължаваме да се консултираме с външни експерти и публични администратори, включително в България“, коментира говорител на „Мета“, компанията, която управлява Фейсбук и Инстаграм.

Той обяснява малко повече за алгоритмите на социалната мрежа – ограничава се съдържание, което трети лица, с които се консултират, наистина намират за проблемно. В такъв случай докладваното съдържание се „наказва“ и пада по-надолу във фийда на потребителите, като така се ограничава аудиторията му.

Кои са въпросните трети лица обаче не е уточнено, а съдейки по постовете, които биват ограничени, силно вероятно е те да са „млади, неквалифицирани хора  без опит, които не знаят много за медийната етика и вероятно също са били повлияни от проруската пропаганда“, разсъждава Осиковски пред „Политико“.

И все пак статията завършва с позитивна нотка – одобрението на Путин в България е спаднало от 32% през февруари до 25% след руската инвазия в Украйна (данните са от април).

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах