Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руските окупатори убиxа диригент в Херсон заради отказ да свири за тях

Юрий Керпатенко е разстрелян през затворената врата на апартамента му

Юрий Керпатенко - Руските окупатори убиxа диригент в Херсон заради отказ да свири за тях

Юрий Керпатенко

Юрий Керпатенко, главен диригент на камерния оркестър „Гилей“ към Херсонския музикално-драматичен театър, е бил застрелян от руските окупатори заради отказ да дирижира празничния концерт, планиран от окупационните власти на града, съобщава украинското Министерство на културата.

Окупационната администрация е възнамерявала да проведе концерт, в който да участва оркестър „Гилей“, с което е трябвало да бъде демонстрирано „възстановяването на мирния живот в Херсон“. Керпатенко отказал и от временната управа изпратили войници да го доведат. Той заявил отказа си, без да отваря вратата на апартамента и в крайна сметка го разстреляли през затворената врата.

Юрий Керпатенко е работил в Херсонската областна филхармония от 2000 г. От 2004 г. за известно време е бил главен диригент на Херсонския музикално-драматичен театър „Николай Кулиш“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg