Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руските пропагандни тв канали рязко губят аудитория

Повече хора в Русия четат Телеграм, отколкото гледат телевизия

Служител в руски бaр нaблюдaвa с „мижaв интерес“ учaстие нa Влaдимир Путин по телевизиятa. Снимкa: ЕПA/БГНЕС - Руските пропагандни тв канали рязко губят аудитория

Служител в руски бaр нaблюдaвa с „мижaв интерес“ учaстие нa Влaдимир Путин по телевизиятa. Снимкa: ЕПA/БГНЕС

С една четвърт е намаляла аудиторията на пропагандните руски телевизионни канали от февруари до юли 2022 г., сочат данните на руската социологическа агенция „Ромир“, цитирани от „The Moscow Times“. Жителите на Руската федерация са започнали много по-малко да обръщат внимание на големите телевизии – „Първи канал“, „Росия-1“ и НТВ.

Социолозите обясняват това с факта, че след началото на нахлуването на Русия в Украйна федералните тв канали рязко са намалили дела на развлекателното съдържание и са увеличили броя на новинарските и пропагандни предавания. В полза на този извод говори и фактът, че според данните на „Ромир“, НТВ е отстъпила третото място в рейтингите на канала РЕН ТВ, който е много по-слабо наситен с пропаганда.

Цифрите са категорични – до началото на войната „Първи канал“ е гледан от 33,7% от населението. През юли този процент е паднал до 25,5. Обхватът на „Росия-1“ се е понижил от 30,9% до 23%, а на НТВ – от 21,1% до 16,6%.

Социолозите отбелязват рязък скок на популярността на интернет приложението Телеграм. Първоначално замисляно като вариант на Месинджър, в последно време то приютява новинарски и обществено-политически канали, които настигат по популярност обичайните медии. Среднодневният обхват на аудиторията на Телеграм за половин година е нараснал от 19,1% до 26,8%. Интернет приложението вече привлича повече потребители, отколкото телевизията, казват от „Ромир“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС