VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Руските съдилища – най-хуманните в света

Случаят „Павел Устинов“ и вината на невинните

Стопкадър от видеото от задържането на Павел Устинов - Руските съдилища – най-хуманните в света

Стопкадър от видеото от задържането на Павел Устинов

Юлиан Вучков вече не е сред нас, но идеите му са живи – и обикалят света. Един московски съд например, наскоро намери начин да приложи една от култовите фрази на Професора в съдебен процес – в леко изменен вид. В руския си вариант прочутите думи „Гледам и не вярвам на ушите си” се превърнаха в „Слушам и не вярвам на очите си”.

По случая с наказателното дело срещу случайния минувач Устинов за „съпротива при арест, довела до контузия на орган на реда” съдията Криворучко избра да повярва на ушите си (и на показанията на полицаите), а не на очите си (и отказа да гледа видеозаписа от инцидента).

Нищо, че на видеото се вижда идеално как 24-годишният Устинов излиза от станцията на метрото, говорейки по телефона, когато четирима тежко бронирани гвардейци се нахвърлят върху него като стадо диви свине, но по-несръчно – и веднага още петима смели пазители на реда се хвърлят да им помагат да пребият вече падналия на земята човек с палки. После се оказа, че в суматохата един от „космонавтите” (така им викат в Русия заради „скафандрите”) си е изкълчил рамото. И пребитият минувач получи 3,5 години лишаване от свобода.

В някогашна Русия, после още повече в СССР и сега отново в Русия, това изглежда е нормално. Местните традиции и културни особености са такива, че доказателствата никога не са имали особена тежест в съдебната практика.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Имаше един съветски виц: влиза новак в затвора и го посрещат с въпрос:

– Колко ти дадоха?

– 10 години – отговаря новобранецът.

– За какво?

– За нищо. Невинен съм.

– Лъжеш, гад! За нищо дават пет години, не десет.

Разбира се, този виц е доста ласкав към съветското правосъдие, особено по времето на Сталин. Тогава „за нищо“ и разстрел даваха (а по пет-десет години получаваха членовете на семействата).

Другото, което никога не е имало особено значение в Русия, е общественото мнение. Но това май започва да се променя. Там (все още) има интернет и видеото с „нападението на Устинов над беззащитните гвардейци” е гледано от милиони. Първи (по принципа на професионалната солидарност), основно с протестни изявления в социалните мрежи и от театралните сцени, реагираха актьорите. После се включиха журналистите, след това – доста неочаквано – няколкостотин свещеници. И накрая – вече съвсем неочаквано – ръководни кадри от управляващата партия на Путин и някои видни путински пропагандисти. А полицаят с изкълченото при ареста рамо призова съда за по-наказание.

Вижте още: ВЪЛНА ОТ ВЪЗМУЩЕНИЕ В РУСИЯ СЛЕД НЕСПРАВЕДЛИВА ПРИСЪДА

При това положение прокуратурата бе принудена да направи рязък завой. Очевидно по върховете бе взето ново решение. Същите обвинители, които миналата седмица поискаха от съда 6 години колония при строг режим за Устинов, сега изведнъж осъзнаха, че дори 3 години и половина е прекалено тежко наказание и поискаха от съдията още по-мека, условна присъда.

На пръв поглед съдебната драма отива към хепиенд. Станала е грешка, но будното гражданство и отделни политици са я забелязали и ще я поправят. Невинният Устинов няма да лежи в затвора, а ще се прибере у дома с условна присъда. Вярно, че всички знаят – той не е извършил нищо незаконно, обаче преди „за нищо” даваха по пет години, а сега – само условна присъда.

Това все пак е сериозен напредък. Хем невинният няма да е хвърлен в затвора, хем руското правосъдие ще демонстира висш хуманизъч, хем следващия път, когато има граждански протест, всеки гражданин ще премисли три пъти дали изобщо да излиза от къщи.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg