Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Руските военни престъпления против културното наследство в Украйна

Най-много са пострадали православни храмове

Църква в Чернигов, Украйна, след руски обстрел. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Руските военни престъпления против културното наследство в Украйна

Църква в Чернигов, Украйна, след руски обстрел. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Документираните военни престъпления на руснаците против културното наследство на Украйна са вече 189, съобщи украинското Министерство на културата и информационната политика. Статистиката обхваща периода от началото на войната до 13 април.

В резултат от бойните действия на територията на Украйна са били разрушени или увредени 74 обекта на културното наследство, от тях – 13 паметника с национално и 55 – с местно значение.

Най-тежко от действията на окупаторите са пострадали православни религиозни обекти. 82 от тях са унищожени или разрушени от руснаците. 29 от разрушените манастири и църкви са исторически или архитектурни забележителности.

Вследствие на артилерийски обстрели изцяло е унищожена дървената Възнесенска църква от ХІХ в. в село Лукяновка, Киевска област. Пострадали са старинните църкви Николаевска във Волноваха и Воскресенска в с. Лукашевка.

Повредени са 21 мемориала в чест на исторически личности и събития, 15 здания на музеи и етнологически резервати, 17 домове на културата, театри и библиотеки, както и ценни архитектурни паметници.

Тези военни престъпления са фиксирани в 10 области на Украйна и в град Киев. Най-много разрушения на културното наследство има в Харковска област – 65, в Донецка – 34, в Киевска – 26.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах