Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Руският авангардист Павленски – лишен от наградата „Хавел“

Художникът се канел да преведе парите от приза на банда убийци

Петър Павленски е зашивал устните си в подкрепа на „Пуси Райът“ – когато те бяха задържани от руските власти. - Руският авангардист Павленски – лишен от наградата „Хавел“

Петър Павленски е зашивал устните си в подкрепа на „Пуси Райът“ – когато те бяха задържани от руските власти.

Международната правозащитна организация „Хюман Райтс Фаундейшън“ (Фондация за човешки права) лиши от наградата „Хавел“ художника Петър Павленски. Той е известен със своите, често включващи самонараняване, пърформанси на Червения площад и подпалването на врата на сграда на ФСБ в Санкт Петербург. Решението е свързано с изразената от Павленски и жена му Оксана Шалигина подкрепа за „приморските партизани“.

„На фона на заявлението, направено от Павленски на 4 юли, комитетът реши, че неговите похвали относно „приморските партизани“, „посвещаването на наградата“ и „предаването на паричната ѝ част“ са искрен израз на подкрепа за група, използваща насилие“, заявяват от ХРФ.

Още преди официалното връчването на наградата на 25 май организаторите са се опитали да убедят неговата съпруга Оксана да не предава паричната премия на „партизаните“, защото това противоречи на основните принципи на отличието. По-късно  Павленски опроверга слуховете, че е имал намерение да изпрати пари на „приморските партизани“. Той уточни, че средствата ще бъдат зачислени във фонд, който помага на адвокатите на групировката.

Вижте още: РЪКАВИЦА В ЛИЦЕТО НА ТЕРОРА ИЛИ ЧИСТО ХУЛИГАНСТВО

Но в интервю, публикувано на 4 юли, Павленски отново защитава открито действията на „приморските партизани“. А това, според правозащитната фондация, противоречи на ненасилствения и творчески дух на наследството на Хавел.

Наградата на името на чешкия драматург и политик се връчва в Осло на трима души годишно. Сред нейните лауреати в миналото са китайският дисидент Ай Вейвей, руската пънк група „Пуси Райът“, севернокорейския активист Парк Санг-Хак, саудитската защитничка на правата на жените Манал ал-Шариф, както и водачката на опозицията в Бирма Аун Сан Су Чи. Паричното измерение на отличието е 350 хиляди норвежки крони (около 37,3 хиляди евро)

„Приморските партизани“ (известни също като „Ловците на милиционери“, „Бандата на партизаните“ и „Приморската банда“)  е неофициалното название на организирана група (от 6 или 7 лица), чиито участници са признати за виновни в бандитизъм и извършването на поредица от тежки престъпления в Приморския край (най-югоизточната част на Русия с административен център Владивосток) – палежи, грабежи, отвличания и убийства на служители в органите на реда и цивилни граждани в периода февруари – юни 2010 г.

Наградата „Хавел“

Наградата „Хавел“

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах