Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руският човекоподобен робот е блондинка, сервира кафе и сладолед

Коментари в социалните мрежи подчертават очевидния сексизъм при оформянето на андроида

Дуняша е сравнявана със „Степфордска съпруга”. Снимка: „Промобот" - Руският човекоподобен робот е блондинка, сервира кафе и сладолед

Дуняша е сравнявана със „Степфордска съпруга”. Снимка: „Промобот"

Руската роботика представя най-голямото си постижение на Петербургския международен икономически форум. Гостите са особено впечатлени от Дуняша – робот хуманоид, който сервира кафе, има голям бюст и пищна руса коса.

Дуняша е „общителна и мила”, казват създателите ѝ от компанията „Промобот“. Тя прави комплименти на гостите, обяснява им как да платят и поставя стоки в кошница. Направена е по образа на „Мисис Перм 2014” Диана Габдулина. На икономическия форум Дуняша обслужва гостите, като им сервира кафе и сладолед.

Журналисти, отразяващи форума, са нарекли Дуняша „Степфордска съпруга” и са я сравнили с продавачките в СССР от 50-те години, разказва „Медиалийкс”. Коментарите в социалните мрежи са съсредоточени върху натрапващата се големина на бюста на Дуняша и подчертават очевидния сексизъм в образа на андроида, като я сравняват с известния хонконгски хуманоиден робот София, която дори получи гражданство в Саудитска Арабия. София е направена по образеца на древноегипетската красавица Нефертити.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg