Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Руският филм „Отпускайки юмруци“ с наградата „Особен поглед“

Режисьорката Кира Коваленко на Лазурния бряг. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Руският филм „Отпускайки юмруци“ с наградата „Особен поглед“

Режисьорката Кира Коваленко на Лазурния бряг. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дебютантката Кира Коваленко получи главната награда „Особен поглед“, втората конкурсна категория на 74-ото издание на кинофестивала в Кан, за филма „Отпускайки юмруци“. Коваленко е от знаменитата школа на големия режисьор Александър Сокуров, а зад първия ѝ филм стои най-силният и успешен руски продуцент днес Александър Роднянски.

Журито, начело с британската актриса и режисьорка Андреа Арнолд („Риба танк“, 2009; „Американски мед“, 2016), отличиха 4 от общо 20-те заглавия в „Особен поглед“. Сред съдниците бяха още родената в Москва сценаристка и режисьорка Муния Медур, френската актриса Елза Зилберщейн, аржентинският сценарист и режисьор Даниел Бурман и американският независим продуцент, актьор и режисьор Майкъл Ковино, който има награда в същата конкурсна категория за филма си „Изкачването“ от предишния фестивал в Кан, 2019 г.

Вижте още: РУСКИ „ГРИП“ С УСЛОЖНЕНИЯ В КАН

Втората по важност награда на журито е за австрийския филм „Голямата свобода“ (2021) на режисьора Себастиан Майзе (втори игрален в неговата филмография от общо 6 заглавия). Също за втория си игрален филм „Добрата майка“ (2021) е отличена френската актриса и режисьор Хафсия Херци (с корени от Тунис и Алжир) – трогателен разказ за всеотдайна майка на голямо емигрантско семейство. Наградата за оригиналност е присъдена на исландския филм „Агне“ (2021) на дебютанта Владимир Йохансон, който досега има практика като оператор и осветител. Със специален диплом е отбелязан мексиканският филм „Нощни огньове“ (2021) на младата режисьорка Татяна Хуезо.

В категорията „Особен поглед“ бе селектиран и нашият филм „Жените наистина плачат“ на режисьорките Мина Милева и Весела Казакова.

ПЪРВИ ОТЗИВИ СЛЕД ПРЕМИЕРАТА НА „ЖЕНИТЕ НАИСТИНА ПЛАЧАТ“ В КАН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg