Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Руският интернет премина във военно положение

Обикновено споделяне на статус може да доведе до наказателно дело

В Русия лайковете и споделянията на видео в социалните мрежи не са безопасни, отчита правозащитната организация „Агора“. - Руският интернет премина във военно положение

В Русия лайковете и споделянията на видео в социалните мрежи не са безопасни, отчита правозащитната организация „Агора“.

В руския интернет фактически действа военно положение със силна цензура – се твърди в доклада на правозащитната организация „Агора“. В последните пет години руската политика може да бъде охарактеризирана като кампания против свободния интернет, смятат правозащитниците.

Обикновени инженери и охранители в асфалтови бази биват съдени заради изказвания за положението на украинския и сирийския фронт, за интернет-контакти с противника и за критика на руските силови служби“, пише в доклада „Свобода в интернет 2016: във военно положение“, цитиран от Би Би Си.

През 2016 г. организацията „Агора“ е отчела над 116 хиляди факта за ограничение на свободата в руския интернет. За сравнение, през 2011 г. тези доказателства са били 500.

Правозащитниците пишат, че през миналата година са били регистрирани 50 случая за насилие или заплаха за употреба на насилие заради разпространение на информация в интернет. Това е почти два пъти повече, отколкото през 2015-а. Сред примерите е нападение над активисти от „Комитета по предотвратяване на мъченията“ на границата между Чечения и Ингушетия.

През миналата година 29 души са получили присъди със затвор за информация в интернет, а към други трима са били приложени „принудителни мерки от медицинска естество“.

Общата продължителност на наложените присъди по 29 наказателни дела е 59 години“, разкрива докладът.

През 2015-а 18 души са осъдени на затвор.

Година по-късно – през 2016-а – е отчетено и рязко нарастване на случаите на ограничение на свободата в интернет по всички направления: употреба или заплаха за употреба на насилие, административен натиск, съдебни забрани, ограничение на достъпа до информация, се твърди в доклада. Обяснението отчасти е в това, че Роскомнадзор (Федералната служба за надзор над комуникациите) за първи път публикува статистика за блокираните сайтове през миналата година.

През последните години в Русия се е увеличил и броят на делата, заведени заради „харесвания“ и споделяния в социалните мрежи. Сред най-нашумелите беше случаят с възпитателката в детска градина Евгения Чудновец. Тя бе призната за виновна за разпространение на детска порнография. Възпитателката разказа, че е споделила видеоклип, за да привлече внимание към случая на тормоз над деца в детски лагер. Тя е оказала пълно съдействие на разследването, но е получила шест месеца затвор.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90