POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руският режисьор, номиниран за „Оскар”, не получи виза за САЩ

Антон Дяков няма да присъства на церемонията в „Долби тиътър”

Кадър от анимационния филм „Боксбалет“, който разказва за
любовта между балерина и боксьор на фона на исторически събития в Русия - Руският режисьор, номиниран за „Оскар”, не получи виза за САЩ

Кадър от анимационния филм „Боксбалет“, който разказва за любовта между балерина и боксьор на фона на исторически събития в Русия

Номинираният за „Оскар“ руски режисьор Антон Дяков, автор на анимационния филм „Боксбалет“, няма да може да присъства на церемонията в Лос Анджелис на 27 март, защото му е отказана американска виза, съобщи той пред ТАСС.

Според думите му, тъй като всички американски консулства в Русия са затворени, той е подал заявление чрез посолство в друга държава, но дори не е получил покана за събеседване.

Номинацията му не е отнета, но ако получи награда, няма да може да я приеме лично, уточнява Дяков.

Анимацията „Боксбалет“ разказва любовната история между балерината Олга и боксьора Евгений, която се развива на фона на различни исторически събития в Русия. Филмът се излъчва по кината в САЩ, а в Русия все още не е имал премиера.

„Мнозина ме питат дали съм ядосан. Когато разберат, че няма да пътувам, изказват съжаления. Тази реакция – съжалението по мой адрес, не е особено приятна, защото сега е достатъчно тежко време за всички, за да си позволя да мрънкам, че не ме пускат на оскарите. Много хора са в екстремна ситуация“, заяви Дяков пред журналисти.

„Боксбалет“ е номиниран в категорията „най-добър късометражен анимационен филм“. Тази награда ще бъде връчена преди началото на официалната церемония в „Долби тиътър“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg