Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Руският журналист освободен, арестувалите го полицаи – уволнени

„Открили“ доза в джоба на Иван Голунов, но не и следи от наркотици в кръвта и по ръцете му

Журналистът Иван Голунов бе обвинен в притежание и опит за търговия с наркотици. Снимка: Личен архив - Руският журналист освободен, арестувалите го полицаи – уволнени

Журналистът Иван Голунов бе обвинен в притежание и опит за търговия с наркотици. Снимка: Личен архив

Руското МВР прекрати наказателното преследване на журналиста Иван Голунов, след като не успя да представи доказателства за вината му. Новината съобщи министърът на вътрешните работи на Русия Владимир Колоколцев, съобщава РИА „Новости“.

Всички обвинения срещу Голунов са свалени, още днес ще бъде освободен, добави министърът.

Иван Голунов бе задържан в Москва на 6 юни, обвинен в търговия с наркотици. Съдът му определи мярка за неотклонение домашен арест. В същото време на нито един предмет, иззет по неговото дело, не бяха открити отпечатъци от пръстите на журналиста, а в натривките от дланите и ноктите на ръцете му не бяха открити следи от забранени вещества. Тестът за наркотици, на който бе подложен, даде отрицателен резултат.

Обстоятелствата около задържането на Голунов, журналист от интернет изданието „Медуза“, предизвикаха критики от страна на много колеги на журналиста, които организираха серия от протести пред сградата на главното управление на МВР за Москва; в пресата и социалните мрежи се появиха много публикации в негова подкрепа, а три бизнес вестника – РБК, „Комерсант“ и „Ведомости“ – излязоха на 10 юни с еднакви първи страници, посветени на Голунов.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Арестът на журналиста бе обсъден и от висши държавни чиновници, в това число на среща между президента на Русия Владимир Путин и омбудсмана Татяна Москалкова.

Сътрудниците на правоохранителните органи, занимаващи се с делото на журналиста, са отстранени от изпълнение на служебните си задължения, съобщи малко по-късно министърът на вътрешните работи. Министърът добави, че ще предложи на президента Путин началникът на районното управление на Москва, чиито служители са задържали журналиста, да бъде отстранен от работа.

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3