Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руско сопрано ще пее в „Метрополитън опера”, недостъпна за Нетребко

Светлана Создателева ще пее във възобновена постановка на опера на Шостакович

Светлана Создателева в сцена от „Лейди Макбет от Мценска околия“, постановка на френската актриса Фани Ардан в Гръцката национална опера през 2019 г. Снимка: Стопкадър - Руско сопрано ще пее в „Метрополитън опера”, недостъпна за Нетребко

Светлана Создателева в сцена от „Лейди Макбет от Мценска околия“, постановка на френската актриса Фани Ардан в Гръцката национална опера през 2019 г. Снимка: Стопкадър

Руското сопрано Светлана Создателева ще влезе в главната роля в операта „Лейди Макбет от Мценска околия“ на Шостакович в „Метрополитън опера“, става ясно от съобщение в сайта на институцията. В „Мет“ възстановяват постановката на Греъм Вик с нови изпълнители.

Создателева ще се появи в Ню Йорк в ролята на Катерина Измайлова, с която е дебютирала през 1999 г. в „Хеликон опера“ в Русия, а после е представяла с голям успех в оперни театри в Германия, Норвегия, Финландия, Гърция и други страни.

Певицата заменя по спешност нидерландската солистка Ева-Мария Вестбрук. Причините за промяната не се уточвяват. Создателева е трябвало да дебютира в „Метрополитън“ още през сезона 2020/2021, но тогава представленията са отменени заради пандемията.

Греъм Вик поставя „Лейди Макбет от Мценска околия“ в „Метрополитън“ през 1995 г. Тогава критиката пише, че спектакълът е издържан в стила на поп-сюрреализма или абсурдизма, като създаден от Даниил Хармс. Декорациите напомнят творчеството на Анди Уорхол.

Във възобновената постановка като диригент в „Мет“ ще дебютира Кери Лин Уилсън. Партията на Сергей е поверена на Брандън Йованович, участват още Николай Жукофф и Мария Баракова.

В руската преса изтъкват факта, че руска изпълнителка ще бъде в главна роля в опера на Шостакович на сцената на най-голямата опера в САЩ, която отказва да наеме Анна Нетребко. Мнозина го тълкуват като знак, че прословутата масова „отмяна на руската култура“ е медийно преувеличение.

Вижте още: ПРОТЕСТИ В КЬОЛН СРЕЩУ КОНЦЕРТ С АННА НЕТРЕБКО

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg