Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Руското министерство на културата иска забрана за украински филм

Съдържанието на „Война за мир“ ще бъде проверявано от прокуратурата

Кадър от украинския филм „Война за мир“ - Руското министерство на културата иска забрана за украински филм

Кадър от украинския филм „Война за мир“

Министерството на културата на Русия поиска от главната прокуратура да забрани показа на украинския филм „Война за мир“ на територията на страната, съобщава Би Би Си. Документалният филм разказва за доброволците – парамедици, работили по време на военните действия в източна Украйна в периода 2014-2015 г. Произведението трябваше да бъде показано на кинофестивала „Артдокфест“ в Москва, но бе свалено от програмата.

Жалбата срещу филма бе пусната в Министерството на културата от депутата Пьотр Толстой (същият, който през септември каза пред репортер на БНТ „България ще я купим цялата, половината от крайбрежието вече купихме“, в момента е зам.-председател на парламента – бел. ред.).

„В трейлъра има сцена с нецензурна ругатня и се съдържа откровено лъжлива информация, с цел дискредитиране на нашата страна“, пише министърът на културата Владимир Медински в отговора си до Толстой.

Депутатът Толстой показа във Фейсбук два сканирани документа. В единия от тях, подписан от Медински, се казва, че министерството моли „да бъдат приети мерки от прокуратурата с цел недопускане на територията на Русия да бъде показан филм с явни признаци на екстремистка насоченост“. От другия документ, подписан от зам.-главния прокурор на Русия, става ясно, че Московската градска прокуратура ще се заеме с проверка на съдържанието на „Война за мир“.

Сюжетът на филма е „за медиците и медицинските евакуации, за хората, които умират или оцеляват, за съдбите, изменени от войната“, разказва неговият режисьор Евгений Титаренко пред Би Би Си. Той отбелязва, че освен членовете на организационния комитет на „Артдокфест“, още никой не е видял филма, но „всички го осъждат“.

„Да се спасяват човешки животи – нима това е екстремизъм? Всъщност филмът е антивоенен“, заявява Титаренко.

Той добавя, че не е използвал пропагандни техники като дикторски глас или задкадрови коментари – само кадри, заснети в горещите точки в източните части на Украйна.

Фестивалът на документалното кино „Артдокфест“ се проведе в Москва от 6 до 12 декември. Президентът на форума – режисьорът-документалист Виталий Мански – споделя, че още преди началото на прожекциите получава заплахи заради „Война за мир“ и филмът е свален от програмата. Отменен е и показът на филм за лидера на кримските татари Мустафа Джемилев. Мански съобщава, че това е станало по искане „най-високото място“. Активисти от движението SERB на два пъти се опитваха да прекъснат прожекцията на друг филм за събитията в Украйна – „Полетът на куршума“.

Вижте още: ПАРАВОЕННИ ПРЕКЪСНАХА ПРОЖЕКЦИЯ НА УКРАИНСКИ ФИЛМ В МОСКВА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах