Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Руското посолство: Да, благодарение на Червената армия са спасени евреите ви

Дипломатите на Москва в София подкрепят твърдението на Мария Захарова и цитират свой изтъкнат историк

„Днешните българи живеят в свободна страна, благодарение преди всичко на обикновените съветски воини, които всъщност винаги са се отнасяли към България като към братска страна“, припомня руският историк Михаил Мягков. Снимка: Емил Георгиев - Руското посолство: Да, благодарение на Червената армия са спасени евреите ви

„Днешните българи живеят в свободна страна, благодарение преди всичко на обикновените съветски воини, които всъщност винаги са се отнасяли към България като към братска страна“, припомня руският историк Михаил Мягков. Снимка: Емил Георгиев

Посолството на Руската федерация в София подкрепи твърдението на Мария Захарова, че Червената армия е спасила българските евреи от лагерите на смъртта.

В петък Захарова – говорител на руското Министерство на външните работи – заяви, че „в годините на Втората световна война, благодарение на нашите воини, стана възможно да се предотврати депортацията на евреите от България и така да се спаси животът на 50 хиляди души от неминуема гибел“. В отговор нашето Външно министерство излезе с позиция, в която се казва, че не съветската армия, а нашият народ е спасил евреите си – и когато е станало това, Червената армия е била на хиляди километри от българските граници.

Вижте още: РУСИЯ: НИЕ СПАСИХМЕ ЕВРЕИТЕ ВИ, А ВИЕ НИ ОСКВЕРЯВАТЕ ПАМЕТНИКА

„НЕ СЪВЕТСКАТА АРМИЯ, НАШИЯТ НАРОД СПАСИ БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ“

Руското посолство у нас обаче зае позицията на Захарова и чрез социалните мрежи разпространи позиция на научния директор на Руското военно-историческо общество Михаил Мягков. В нея се приема, че евреите са спасени заради гражданската позиция, съпротивата на Българската православна църква и намесата на цар Борис Трети. Но всичко това се случило, благодарение на успехите на Червената армия на фронта – в тази международна обстановка българското общество се осмелило да се противопостави на нацистките планове за депортация на евреите към лагерите на смъртта.

„Така че от нашето Министерство на външните работи са абсолютно прави, заявявайки, че тъкмо „благодарение на нашите воини е станало възможно спирането на депортацията на евреите от България“, казва Мягков.

Пълният текст на мнението на Михаил Мягков:

„Съгласно жестокия нацистки план от 1942 г. от България се планирало да бъдат депортирани и убити 48 хил. евреи. Този план бил реалност, тъй като в България още през 1940 г. бил приет Закон за защита на нацията, до голяма степен съвпадащ с антисемитските закони в Германия.

Тъмна страница в българската история е депортацията през пролетта на 1943 г. от гръцка Тракия и югославска Македония, окупирани от българските войски, на повече от 10 хил. евреи, които след това били убити в нацистките лагери на смъртта. Такава участ по договор между българското правителство и представителите на немските власти можело да очаква и евреите, живеещи в самата България. Благодарение на гражданската съпротива срещу този план, на позицията, заета от Българската православна църква, обществените организации, самия цар Борис, депортацията била предотвратена.

Но какъв се оказал основният аргумент за българските власти да заемат тази линия на поведение?

Главното било променената обстановка на военния фронт, победата на Червената армия при Сталинград и Курск, жертвите на съветския народ, дадени за освобождението на своята страна и страните от Европа.

Да припомним на българското Министерство на външните работи, че през 1941-1945 г. целият свободолюбив свят със затаен дъх следеше как се развиват събитията на съветско-германския фронт. Ако не беше Червената армия, немците биха успели да унищожат не 6 млн. евреи, а много повече. Само в Европа те са набелязали за ликвидация 11 млн. евреи. Около 500 хил. евреи са се сражавали в редовете на Червената армия, внасяйки директния си принос за краха на нацизма, а заедно с тях и за човеконенавистническата идеология на  антисемитизма.

Ако не беше Червената армия, всичко би тръгнало по съвършено друг сценарий – смъртта на евреите от Тракия и Македония потвърждава това. Нацистите просто биха притиснали българското правителство и биха го принудили към участие в Холокоста вече на собствена българска територия. Но след прелома във войната и приближаването на Червената армия към границите на европейските страни, българските власти са били принудени да се огледат и да търсят контакти със съюзниците от антихитлеровата коалиция, мислейки над това какво ще се случи, когато България излезе изпод крилата на Хитлерова Германия.

Така че от нашето Министерство на външните работи са абсолютно прави, заявявайки, че тъкмо „благодарение на нашите воини е станало възможно спирането на депортацията на евреите от България“.

А оскверняването на паметниците на съветските воини – това е истинско престъпление и от юридическа гледна точка, и от гледна точка на съда на историята. Днешните българи живеят в свободна страна, благодарение преди всичко на обикновените съветски воини, които всъщност винаги са се отнасяли към България като към братска страна. Да се забрави това – значи да не се уважава собствената история“.

Ден по-рано, в събота, от руското посолство в София излязоха с декларация, с която признават „неоспоримия героичен принос на българския народ, в това число на интелигенцията и Православната църква, в борба с нацизма, включително спасяването на евреите. Почитаме паметта на всички загинали за спасението на света от фашизма“. В текста се изразява притеснение от „непрестанните актове на вандализъм по отношение на паметника на Съветската армия в София“. От посолството изтъкват, че българските власти и досега не са предприели мерки за недопускане на подигравки с „паметта на освободителите на България и Европа от фашизма“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg